Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Dubbelbloed

"Als je weet hoe gevoelig het n-woord ligt voor veel mensen, gebruik het dan gewoon niet"

zo 18 aug. - 8:32

"Waarom zou je racistische dingen zeggen terwijl je wel voor een multicultureel voetbalteam supportert?". Aan het woord is Will Michiels (TheColorGrey). Hij was twee uur lang de centrale gast in 'Dubbelbloed'.
Will Michiels © Radio 1

De moeder van Will Michiels vertrok in de jaren tachtig uit Congo, op zoek naar een beter leven in Europa. Na haar aankomst in België ontmoette ze Dirk Michiels, en zo werd Will geboren. 

Het n-woord

Will Michiels is grote fan van rapper Oddisee. Die koos er bewust voor het n-woord niet meer te gebruiken in zijn nummers. "Dat is zijn keuze, je moet dat respecteren", vindt Will. Zelf gebruikt hij het nog wel in zijn muziek, en hij vindt het ook geen probleem als blanke fans het woord meezingen. Maar hoe moeten we met het woord omgaan in een àndere context, buiten de muziek? "Ik apprecieer het als mensen de term 'het n-woord' gebruiken wanneer het erover gaat, en niet het volledige woord uitspreken." Will vertelt dat mensen het woord in het verleden al naar zijn hoofd hebben geslingerd. "Als mensen me uitschelden, doet het me sowieso niet zoveel. Maar ik weet dat er mensen zijn bij wie het licht effe uitgaat, als je het woord gebruikt. En daarom zeg ik altijd: gebruik het dan niet." 

"Ik ga je er wel op wijzen, maar niet uitvliegen. Mààr: er zijn wel mensen die dat wel zouden doen, dus wees er voorzichtig mee .
Als blanke mensen niet begrijpen waarom ze het niet mogen gebruiken, denkt hij dat je ze best wijst op de origine van het woord. "Mensen beseffen misschien niet van waar het komt, je moet hen eigenlijk gaan opleiden en dat gaan uitleggen"

Als je weet dat het heel gevoelig ligt bij mensen, doe het dan gewoon niet. Dat is basisrespect.

Het is een heel delicaat onderwerp, beseft will, want "er bestaan heel veel verschillende meningen over. De mijne is gewoon: gebruik het niet. Maar als je op een concert van mij bent en je zingt het woord mee, ga ik absoluut niet boos worden. Totaal niet. Zing, zing! Je bent daar om je te amuseren, niet om te denken 'ik mag dit of dat niet zeggen'. Maar als je de concertzaal verlaat: denk er twee keer over na. Punt."

Racisme in het voetbal 

Will vertelt dat hij regelmatig racisme heeft meegemaakt, maar dat zulke voorvallen meestal van hem afglijden. "Misschien heb ik meer met racisme te maken gehad dan ik besef." Wat hij zich wel nog goed herinnert, zijn een paar momenten toen hij voerbal speelde. "Toen heb ik niet zulke fijne dingen gehoord." Will was effectief vroeger een talentvolle voetballer, speelde onder andere biJ Westerlo, Beveren en Royal Antwerp."Het is gek: je hebt zoveel multiculturaliteit in voetbalploegen. Ik kan dat niet vatten. Als je voor een team supportert, waarom zou je dan toch nog zulke dingen zeggen tegen spelers, soms van je eigen team? Onbegrijpelijk. "

Het belangrijkste is volgens Will om een bewustzijn te creëren bij mensen. "Er zullen altijd domme mensen zijn, maar als je hen iets kan bijbrengen, levert dat hópelijk op een dag iets op."

TheColorGrey

Will Michiels maakt dus muziek als TheColorGrey. Wil je meer informatie over zijn muziek, klik dan hier door om op zijn website te komen.

Herbeluister de volledige uitzending van 'Dubbelbloed' met Will Michiels:

Herbeluister ook de andere uitzendingen:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet