De Ochtend
Van Spitsbergen tot in Ushuaia: klimaatmarsen overal
vr 20 sep. - 5:50
De wereldwijde klimaatstaking is een uitloper van "Fridays for future", de beweging die geïnspireerd werd door de eerste klimaatspijbelaar Greta Thunberg. Voor de derde keer worden wereldwijd tegelijk honderden acties gehouden voor een beter klimaatbeleid. De beweging zelf heeft het over duizenden acties in ruim 150 landen.
Het startschot is alvast gegeven in Australië. In Sydney, Melbourne en hoofdstad Canberra zijn duizenden mensen, veelal scholieren en studenten, op straat gekomen. Ook in kleinere Australische steden zijn er acties. De universiteiten lieten al weten dat ze betogende studenten niet gaan straffen. Ook de Australische vakbonden steunen de acties.
Hoeveel mensen er precies op straat zijn gekomen, is nog niet duidelijk. Op beelden die worden gedeeld op sociale media is alvast een grote massa volk te zien.
In ons land
Ook in ons land wordt opnieuw betoogd. Voor Youth For Climate is de betoging de aftrap voor het "tweede seizoen" van klimaatacties. In de voormiddag zijn er enkele lokale acties gepland in Antwerpen, Leuven, Mechelen en Geel. Daarna zakken de actievoerders af naar het Brusselse Noordstation, waar de klimaatstaking om 13.30 uur van start gaat.
Rise for Climate, de Klimaatcoalitie, Youth for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en verschillende wetenschappers hebben aangegeven deel te nemen. En ook de vakbonden ACV en ACLVB steunen de wereldwijde klimaatstaking. De socialistische vakbond ABVV heeft bovendien een stakingsaanzegging ingediend.
Klimaattop
Er wordt niet toevallig nu actie gevoerd, want volgende week maandag gaat een klimaattop van start bij de Verenigde Naties in New York. De wereldwijde klimaatstaking is het startpunt van een week vol acties om de druk op de top zo groot mogelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld op Autoloze Zondag in Brussel een betoging gepland aan het Europees Parlement.
Concreet eisen de actievoerders dat de klimaatproblematiek wordt aangepakt als een crisis en willen ze een rechtvaardig klimaatbeleid voor iedereen, want ook nu al worden miljoenen mensen erdoor getroffen. Ze willen dat doen door stapsgewijs fossiele brandstoffen af te bouwen en voor 100 procent te vervangen door duurzame bronnen van energie.
Greta Thunberg (foto onder) is zelf in New York voor de VN-klimaattop. Ze nam daarvoor een zeilschip, omdat een vliegtuig te veel uitstoot. Toch was haar tocht allesbehalve CO2-neutraal, omdat de zeilcrew met het vliegtuig terug naar Europa gaat en een nieuwe ploeg naar New York vliegt om met het schip terug te varen.