Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Annelies Moons: "Het klassieke schoonheidsideaal heeft echt op mij gewogen"

do 4 okt. - 1:18

Het klassieke schoonheidsideaal wordt meer en meer in vraag gesteld. We durven steeds vaker tonen wat niet ideaal aan ons is. Meisjes zetten foto's van hun gezicht met acné op Instagram, popsterren tonen prominent hun vollere derrière, en modemerken die te magere modellen de catwalk opsturen, krijgen alsmaar meer kritiek. Een mooie evolutie, zeker voor wie jaren te lijden had onder het oudere, rigide schoonheidsideaal. Zoals onze Radio 1-collega Annelies Moons.
Annelies en Sofie

Annelies heeft niet de standaard-ideale maten,  of zoals ze het zelf omschrijft: "als ik online mijn bmi bereken, dan kleurt het scherm rood." Het onderwerp ligt haar na aan het hart. "Ik krijg er al heel mijn leven mee te maken. Als kind was ik wat je 'rond en gezellig' zou kunnen noemen. Gezellig of niet, het CLB zei toen dat ik  wat aan mijn gewicht moest doen. Dus gingen mijn ouders – plichtbewust - met mij naar een diëtist. Dat gebeurde toen met de beste bedoelingen, later besef je pas wat de impact is.  Je krijgt al heel jong te horen:  'je past niet alleen niet in je kleren, maar ook niet in het ideaalbeeld'. En dat is een boodschap die hard binnenkomt bij een tienjarige."

Rond en gezellig mag dan mooi zijn, het was in Annelies' puberjaren vaak heel lastig. “Het belemmert je wel. Kleren kopen was bijvoorbeeld een gedoe. Ik was heel blij dat skaten in mijn puberteit heel hip was, want dat was met van die brede broeken, en zo kon ik de kleren van mijn broer afdragen. Of je nu te dik bent of niet, je wordt in je puberteit sowieso al geconfronteerd met je lichaam. Als je dan ook nog eens geen kleren vindt in een gewone winkel...  En het is nu niet zo dat ik 500 kilo weeg. Toch voel ik mij ook nu nog vaak gefrustreerd als ik een jeansbroek ga kopen. En ik wil ook niet naar een plus size winkel, want ik voel me niet plus size. "

Annelies: "Ik kan echt zeggen dat het traditionele schoonheidsideaal op mij gewogen heeft. Nu kan ik er meer vrede mee nemen, maar soms blijft het worstelen. Het is ook heel belangrijk om jezelf te herkennen in alles wat beeld is: de media, de reclame… Ik ga soms heel bewust op een plein of in de bus naar mensen zitten kijken omdat ik wil weten:  hoeveel  mensen lijken er op mij ? Want op tv zie ik amper mensen die er zoals ik uitzien. 

De 'body positivity'-beweging die er is nu is,  vindt Annelies zeer belangrijk: “ik volg op instagram bewust accounts van mensen die zich tonen zoals ze zijn, ook al beantwoorden ze niet aan bepaalde idealen en normen. Helaas zie ik dat er nog vaak haatreacties komen als iemand zulke foto's post. Ik kreeg ooit zelf op facebook na een radio-uitzending de reactie: 'onze sociale zekerheid zal wel opdraaien voor de obesitas van mevrouw'. En dat is het erge:  die persoon denkt ik ongezond leef, maar ik sport en eet gezond, ik heb nu eenmaal die bepaalde aanleg."

Beluister hier het gesprek met Annelies Moons:

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet