Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

“Ik heb een probleem met het woord ‘schaamlipcorrectie’. Want daar valt gewoon niks te corrigeren”

ma 4 jun. - 2:37

Het aantal schaamlipcorrecties is op drie jaar tijd toegenomen met 45 procent. Wereldwijd. Goedele Liekens maakt zich er behoorlijk druk over, maar plastisch chirurg Pieter Vermeulen nuanceert en relativeert.
“Het schoonheidsideaal heeft nu ook al ons kruis bereikt” reageert Goedele Liekens

Een lipcorrectie onderaan? Dat schijnt de nieuwe trend te zijn. Ook de Belgische plastisch chirurg Pieter Vermeulen merkt het in zijn praktijk: “Veel vrouwen vragen ernaar” zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’. Al voegt hij meteen toe: “Het is een sterk stijgende trend, maar er worden nog altijd tien keer meer borstvergrotingen uitgevoerd in België.”

“En ik vind ze ook niet mooi”

Vrouwen komen bij Vermeulen langs omdat ze last hebben: bij het sporten, bij het dragen van kledij,  bij het vrijen. “En dan komt soms helemaal op het einde: en ik vind ze ook niet mooi."

Wat is de oorzaak van die last? “De kleine schaamlippen zitten tussen de grote schaamlippen. En als je gaat sporten, dan kan het soms wel eens wat wrijving veroorzaken, en dat geeft soms kleine wondjes.” Op termijn ontstaat er door die wondjes ‘hypertrofie’: het beginstadium van wat eelt, wat er voor zorgt dat de binnenste schaamlippen ook wat dikker worden.

Dat het een taboe-onderwerp is weet Vermeulen natuurlijk ook. “De maatschappij mag er zeker en vast een debat over voeren” zegt hij. Maar wanneer vindt een maatschappij dat er mag ingegrepen worden, vraagt hij zich af. Met flapoorcorrecties bij kinderen van zes jaar heeft niemand bijvoorbeeld een probleem. Dit terwijl de kinderen zelfs een aantal decibels minder zullen horen.

“Waar zijn we mee bezig?”

“Het schoonheidsideaal heeft nu ook al ons kruis bereikt” reageert Goedele Liekens.  “Ik heb een probleem met het woord ‘schaamlipcorrectie’. Want daar valt gewoon niks te corrigeren.”

Liekens: “Als je het echt gaat onderzoeken, blijkt dat het percentage van meisjes die echt fysiek last hebben en die een medisch probleem hebben echt miniem is. De last die ze aanhalen is vooral psychisch, gelinkt aan het schoonheidsideaal.”

“Iedereen moet doen wat ie wil en als je daar last van hebt, wie ben ik dan om te zeggen dat het niet mag,” zegt Liekens. “Maar ik denk dat we als maatschappij toch eens moeten stilstaan bij het idee: ‘waar zijn we mee bezig?’” 

Geen voorbeeld van 'normale' vagina’s

Volgens Liekens is het probleem dat we geen voorbeeld hebben van hoe normale vagina’s eruit zien. “We kijken niet zo makkelijk tussen elkaars benen.”  De enige vagina’s die je ziet zijn geopereerde en gefotoshopte vagina’s uit de pornowereld. Dit terwijl bij ruim 50 procent van de meisjes “de binnenste schaamlippen langer, groter en flubberiger zijn dan de buitenste”.  En dat is belangrijk om rekening mee te houden, benadrukt Liekens. “We moeten informatie verschaffen aan jonge meisjes zodat we paniek kunnen voorkomen in een periode waarin die meisjes toch al zo onzeker zijn.”

Liekens benadrukt nogmaals dat iedereen doet wat ie wil, maar wil toch nog kwijt dat er in een seksueel orgaan geknipt wordt: “Er zitten daar tienduizenden zenuwuiteinden. Binnen de seksuologie gaat men ervanuit dat de lustbeleving hierdoor geschaad wordt.”

Beluister het integrale debat:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet