Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bart De Wever: "Links moet kiezen: open grenzen of welvaartsstaat"

wo 24 jan. - 8:11

Volgens N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever moet "links" kiezen tussen "open grenzen" of een welvaartsstaat. Dat schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen. "Moeten we iedereen opvangen en moet die opvang via inwijking gebeuren? Mij goed, maar dan kunnen we ons sociaal systeem niet meer op het huidige niveau handhaven."
Bart De Wever

De Wever heeft begrip voor mensen die goed willen doen en daarom mensen op de vlucht thuis willen opvangen. Daarom onderstreept De Wever het verschil tussen een vluchteling en een transmigrant.

"Wie vanuit Oost-Afrika duizenden kilometers kan overbruggen om in een West-Europese welvaartsstaat te belanden - niet met de intentie om daar asiel aan te vragen maar om door te reizen naar een ander land - verkeert misschien in bittere armoede, maar niet in acute nood."

Door transmigranten op te vangen komt volgens De Wever ons migratiesysteem op de helling te staan, en dus ook onze welvaartsstaat. "Onze linkse gutmensch zal in zijn absolute goedheid net het tegenovergestelde bewerkstelligen van wat hij claimt te willen: de totale afbraak van de welvaartsstaat."

Naar Noord-Amerikaans systeem met "gated communities"?

Als de welvaartsstaat niet meer betaalbaar is, zullen zij die het kunnen betalen hun eigen boontjes doppen, aldus De Wever.

"De sterkste schouders zullenzich terugtrekken in gated community's met private bewaking waar hun kinderen naar privéscholen gaan en de inwoners zelf voor hun privaat pensioen en zorg betalen. "

"Emotionele chantage"

De Wever verwijt zijn opposanten aan "emotionele chantage" te doen. "Want wie het niet met hen eens is, kan geen goed mens zijn. En wie wil er een slecht mens zijn?"

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet