Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Belg laat penis verkleinen: "Deze vraag is extreem uitzonderlijk"

do 22 nov. - 11:59

Veel mannen maken zich zorgen over het formaat van hun penis: is hij wel groot genoeg? Nu blijkt ook het omgekeerde te bestaan: mannen die ‘m te groot vinden.
"Deze vraag is extreem uitzonderlijk"

Duizenden vragen voor een penisvergroting

In een ziekenhuis in Luik heeft een man met een penis van zeer gemiddelde omvang toch een penisverkleining gevraagd, en die ook gekregen. “Deze vraag is extreem uitzonderlijk” reageert uroloog Piet Hoebeke (van het UZ Gent) in ‘Nieuwe Feiten’. “Ik denk dat ik één keer een bijna-vraag in mijn consultatie heb gehad. Dat staat tegenover duizenden vragen voor een penisvergroting.” Hoebeke zou het ook niet doen trouwens. “Dan is het hek helemaal van de dam, als we normale organen beginnen opereren.”

Hoebeke: “Extreem grote piemels zijn ook zeldzaam beschreven in de literatuur. Er zijn twee case reports in de literatuur voor mannen die een zeer lange penis hebben, en die hem niet omhoog krijgen omdat hij te groot is. Of die echt geen betrekkingen kunnen hebben.”

22 centimeter en meer

Maar wanneer is een penis te groot? “Als je boven de 22 centimeter begint te gaan, wordt het echt lastig” zegt Hoebeke. “Het hydraulisch mechanisme van een penis is ook beperkt in de mogelijkheden om hard genoeg te worden. Als hij te groot is, neemt de erectiekracht op een bepaald moment ook af.”

En waarom zou iemand een perfect normale penis willen veranderen? Hoebeke spreekt van een “body dysmorphic disorder”. Dat is een verkeerde lichaamsbelevenis waarbij mensen zich plotseling gaan fixeren op onderdelen van hun lichaam, zoals hun neus, oren, haar of ook de penis. Mannen gaan dan een normale penis als abnormaal beschouwen. “Ze raken psychologisch vast, en willen daar een oplossing voor.”  Een behandeling is dan eerst en vooral niet in de piemel snijden, maar wel cognitieve therapie. Al is dat soms niet voldoende. 

Een verkleining is trouwens niet zonder risico. “Als je de integriteit van een zwellichaam gaat insnijden, dan riskeer je erectiefuncties te gaan verliezen. En dat wil je vermijden bij een normaal functionerend orgaan. Dat is ook bijzonder moeilijk voor een arts, die net wil genezen.”

De man die zich in Luik liet opereren kreeg later trouwens ook een balzakverkleining, omdat hij de proporties niet meer juist vond.

"Penisvergrotingen bestaan niet"

En hoe zit het met de penisvergrotingen? “Die bestaan niet. Er bestaan wel allerlei fake-operaties waarbij men ligamenten doorsnijdt, of wat vet injecteert. Meer dan 95 procent van de patiënten die dit hebben ondergaan, zijn niet tevreden.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet