Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Casual seks is nooit zo casual als je denkt

wo 24 okt. - 0:38

Onderzoekers van het Kinsey Institute in de Verenigde Staten hebben een studie gedaan bij studenten onder de 25 jaar. Ze wilden achterhalen of er een groot verschil is tussen hun losse seksuele contacten en de seks die ze met hun partner hebben.
"Seks in een onenightstand vaak minder goed dan in een relatie"

"Seks in een onenightstand vaak minder goed dan in een relatie"

Uiteraard doet niet iedereen aan onenightstands, zegt seksuoloog Wim Slabbinck in ‘Nieuwe Feiten’.  Maar volgens dit Amerikaans onderzoek zouden 6 van de 10 studenten onenightstands hebben.

En wat blijkt? “Die onenightstands zijn minder kwalitatief, mensen komen minder vaak klaar, en men vindt de seks vaak minder goed dan in een relatie.”

Slabbinck: “Seks is een vorm van intimiteit, en uit de studie bleek ook dat veel mensen ernaar verlangen om in elkaars ogen te kijken, te knuffelen en te blijven slapen, wat bij een onenightstand niet altijd lukt. Je kan je dus afvragen of een mens seks óf intimiteit zoekt in een onenightstand.”

Op zoek naar geborgenheid en intimiteit

Zijn de resultaten hetzelfde voor mannen als voor vrouwen? “Er zijn verschillen, maar die zijn minder groot dan we denken. Mannen zijn ook mensen: ze houden óók van geborgenheid en intimiteit. Uit deze studie blijkt dat de meerderheid van de mannen ook op zoek gaat naar knuffels bij seks. Ze houden van oogcontact en verbinden, en willen ook voorspel.”

In essentie zijn we allemaal op zoek naar intimiteit, vat Slabbinck het samen. Het puur seksuele wordt wat overschat. En hij maakt de verwijzing naar bonobo’s die graag met elkaar vrijen, maar die ook graag knuffelen.

"Onenighthug"

Toch is er een uitzondering. “Mensen die al een relatie hebben, en wat minder seks hebben, gaan in de onenightstands wel op zoek naar het seksuele.” Al ziet Slabbinck in zijn praktijk ook het omgekeerde: mensen die in hun basisrelatie te weinig intimiteit vinden, gaan dat net zoeken in dat slippertje.  “Daar kan Tinder misschien eens over nadenken.”

Dus zelfs bij een onenightstand draait het niet allemaal om de seks, is de conclusie. “Het is misschien eerder een onenighthug wat mensen willen” besluit Slabbinck.

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet