Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Belgodyssee 2021: Hoe pakken militairen de draad weer op na een levensingrijpende gebeurtenis?

zo 28 nov. - 6:00

Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Dit jaar is het thema ‘Veerkracht’. Deze week maken we in ‘De Ochtend’ kennis met Noëmie Plateau en Lisa Beken.
Noëmie & Lisa

De Belgodyssee waren twee intense, maar ontzettend fijne en leerrijke weken! Bij deze wil ik Lisa Beken dan ook enorm bedanken om ze samen met mij te beleven.

Al vrij snel waren we het erover eens een reportage te maken over militairen die fysiek of psychisch gewond geraakt zijn. Want wat het juist is om militair te zijn, zullen velen van ons nooit weten. Maar het leven achter de poorten van defensie intrigeerde ons enorm. Een wereld waarin veerkracht sowieso niet ver te zoeken is. Maar hoe pakken militairen de draad weer op na een levensingrijpende gebeurtenis?

Met deze vraag zijn we onze Belgische delegatie voor de Invictus Games achterna gereisd tot in Frankrijk, waar we een dag van hun trainingsstage mochten meevolgen. De Invictus Games dat zijn een soort paralympische spelen, maar dan uitsluitend voor militairen die fysiek of psychisch gewond zijn geraakt.

Wat meteen opviel was de openheid en gastvrijheid, waarmee verwelkomd werden. Er hing een warme, uitgelaten sfeer binnen het team en ook humor was niet ver te zoeken. Je kon voelen dat deze mensen elkaar begrijpen, omdat ze allemaal iets soortgelijk hebben meegemaakt. Wij kregen de kans deze pakkende, maar heel inspirerende getuigenissen van de spelers horen….

Noëmie Plateau

Beluister de reportage van Noëmie Plateau en Lisa Beken in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bekijk de foto's:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet