Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Beste betogers, jullie krijgen mijn respect, sympathie en bewondering zelfs"

za 19 okt. - 15:00

Regisseur en columnist Jan Verheyen is geen betoger, nooit geweest. Doorgaans heeft hij zelfs weinig sympathie voor betogingen. Toch ziet hij het nu anders.
Jan Verheyen

"Beste betogers,

Laat ik eerst bekennen: zelf ben ik geen betoger, nooit geweest ook. Ik ben niet zo goed met en in massa’s, tenzij ik ze mag regisseren. Te lui ook, allicht, want er is zelden parking vlakbij en de laatste graffiti-vrije treinstellen met nog functionerende toiletten en airco zijn ter beschikking gesteld van onze Koninklijke Hoogheden, die meenden een statement voor het klimaat te maken door op welhaast 19de eeuwse-wijze naar het verre Luxemburg te reizen, inclusief een tapijtje dat inderhaast moest worden uitgerold op het perron van Luxemburg-Centraal. Het was toch vooral van een deerniswekkende wereldvreemdheid die mij vooral deed denken aan het staatsbezoek van de Noord-Koreaanse Grote Leider Kim Jong-un aan China, toen de trein een paar meter voorbij de rode loper tot stilstand kwam en een aantal doodsbange horigen inderhaast het tapijt moesten verplaatsen vooraleer de voeten van de Grote Leider de Chinese bodem konden betreden.

Deze door onze media in alle ernst gecoverde Luxemburgse klimaatpoppenkast contrasteerde ietwat pijnlijk met de beelden van de betogers van Extinction Rebellion die door een uitzonderlijk gemotiveerde Brusselse politie werden uit elkaar gedreven, met gulle porties pepperspray besproeid, en achteraf, zo vernamen we, wellustig vernederd in diverse politiekantoren en- garages.

Ondertussen zien we al een hele week honderdduizenden betogen in Barcelona in Spanje, waar het begrip democratie een heel eigen invulling heeft gekregen en Europa zedig de andere kant opkijkt, zowat de grote specialiteit van de Europese Unie.

Ik ben dus zelf géén betoger, dat zei ik al, ik heb doorgaans ook weinig sympathie voor betogingen, die ik bij ons de laatste jaren toch vooral associeer met vakbondsoptochten die onder het mom van ‘solidariteit’ eigenlijk luid en arrogant betogen voor bot egoïsme verpakt als ‘verworven rechten’ en die hun après nous le déluge-mentaliteit illustreren met het vernielen van straatmeubilair en het treiteren van de politie.

Wat echter de grote meerderheid van de betogers in Barcelona en tot op zekere hoogte ook die van Extinction Rebellion onderscheidt en hun mijns bescheiden inziens recht geeft op de wisselbeker van ‘Held van de Week’ is dat ze op straat komen voor de toekomst en ter verdediging van vrijheid en democratie, dat het altruïstische manifestaties zijn, breed gedragen door een palet aan leeftijden, kleuren, en gezindten. En dat terwijl ze net zo goed thuis in hun luie zetel naar YouTube of Netflix zouden kunnen liggen kijken, zoals ik.

En daarom, beste betogers, krijgen jullie mijn respect, sympathie, bewondering zelfs, en zijn jullie mijn helden van de week.

Met grote groet,

Jan Verheyen"

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet