Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Een man die LSD neemt en in een meer in Disneyland duikt, is een goed verhaal"

zo 29 sep. - 7:55

Het was weer een behoorlijk straffe week. Donald Trump wordt misschien wel beschuldigd van machtsmisbruik, Boris Johnson gaat nog maar eens een stapje verder, Greta Thunberg blijft bewondering én ergernis uitlokken. En straks hebben we misschien wel een nieuwe Vlaamse regering. Maar wie was nu de held van de voorbije week? Computerexpert en standup-comedian Jeroen Baert vertelt het je.
Jeroen Baert

"Beste luisteraar,

Ik maak het me bij het begin van het nieuwe radioseizoen meteen al moeilijk. De naam van mijn held van de week is namelijk niet gekend - om redenen die zodra duidelijk zullen worden. Maar geen zorgen, ik vul de blanco’s zélf in aan de hand van wat we wél weten.

We weten dat de held van de week een 32-jarige Zwitser is. Welnu, in 1987 was volgens babynames punt ch - toch wel dé autoriteit op het vlak van babynamen - “Michael” de populairste Zwitserse naam voor nieuwgeboren jongetjes. Welnu, bij deze: statistisch gezien ben je een Michael, held van de week - en zo zal ik je aanspreken.

Wat weten we nog over je, Michael? Je bent een ingenieur. Je hebt een 30-jarige vriendin. Die zullen we - dankjewel babynames punt ch - Melanie noemen. Je was samen met Melanie op vakantie in Disneyland Parijs.

Dit is waar je verhaal niet slechts een vreemde wending neemt, maar via een driedubbele looping helemaal loskomt van z’n rails. Want om een of andere reden stopte Melanie je toen, in het pretpark, een meer dan fikse hoeveelheid LSD toe, Michael. Die je vervolgens nàm, Michael.

Wat bezielde je, Michael? Was dit een overreactie op drie uur aanschuiven voor de Space Mountain? Brak je brein na de zevende keer “It’s A Small World After All”? Waar stopt de realiteit en begint Wonderland als je net in een parade twee pratende muizen met een kandelaar en klok hebt zien dansen?

Wat volgde was niet min, Michael. Je spurtte het park door en dook vrolijk in het water nabij de attractie van Pirates Of The Caribbean. De volgende dag werd je om half vier ‘s ochtends opgemerkt door een vrachtwagenchauffeur, in een dorp buiten het park. Naakt, verward en in het ongewisse over wat er gebeurd was.

Ik hoor u denken, luisteraar. Jeroen, hoe is déze man in godsnaam een held te noemen? Wat voor een voorbeeld wil je hier eigenlijk stellen? EN DAT MET ONS BELASTINGSGELD! Wacht, wacht, wacht, ik leg het uit!

Enerzijds wil ik heel duidelijk Michael z’n harddruggebruik in de strengste bewoordingen veroordelen. Dat was dom en gevaarlijk. Anderzijds ben ik niet hypocriet genoeg om te ontkennen: wat een verdomd goed verhaal.

Onderschat nooit de kracht van een goed verhaal. Zelfs wijlen Walt Disney zou me daarin gelijk geven. En “Zwitserse man neemt LSD en duikt in een meer in Disneyland” is een goed verhaal. It puts a smile on my face. Het idee dat vrolijke gezinnetjes na de dansende theekopjes begroet werden door een streakende Zwitserse ingenieur: dat maakt me blij.

Mensen bleven me deze week aanporren: schrijf iets over Greta Thunberg, Jeroen. Schrijf iets over haar moedige strijd, Jeroen. Ze redt de planeet, Jeroen. En ik was eraan begonnen, maar ach, wie maak ik wat wijs? Tenzij Greta Thunberg deze week poedelnaakt van Skull’s Rock sierlijk in een Disney-meer dook moét ik deze week de trofee gewoon aan Michael geven. Nogmaals: voor het verhaal, niet als beloning voor drugsmisbruik.

Michael, ik wens je een verfilming van je escapades met Johnny Depp in de hoofdrol. En een goeie advocaat."

Jeroen Baert

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet