Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Binnenkort iedereen met griepsymptomen getest op corona

di 21 apr. - 8:31

Binnenkort zullen alle patiënten die zich aanmelden met griepsymptomen getest worden op het coronavirus. Dat schrijft 'Het Nieuwsblad' en wordt ook bevestigd door Philippe De Backer (Open VLD), als federaal minister bevoegd voor de taskforce corona van de regering.
Archieffoto © Radio 1

“Ik ben er al langer een pleitbezorger van om het aantal tests op te drijven en ook de criteria voor mensen die getest mogen worden te verbreden" zegt Philippe De Backer in 'De Ochtend'. Dat zijn we nu aan het doen in het kader van de exit-strategie. We moeten goed monitoren hoe het virus zich verder verspreidt. Dat betekent dat je heel veel moet gaan testen, ook mensen met milde symptomen, om mensen die drager zijn van het virus te identiceren en dan de juiste stappen te zetten."

Volgens De Backer is de testcapaciteit geen probleem. “Daar wordt dag en nacht aan voort gewerkt. We zitten al ver boven de 10.000 testen die we zouden kunnen doen. Nu is het zaak van op het terrein mensen te vinden, via de triagecentra en andere, die effectief de staalnames zouden kunnen doen, eens de exit gestart is.”

Rode Kruis-Vlaanderen klaagde eerder aan dat ze nauwelijks testen toegestuurd krijgen. “Er was een discussie over wie er juist getest moest worden. Dat is een heel nauwe definitie, ook heel logisch in het begin van de crisis. Intussen wordt die uitgebreid, dat is ook gebeurd, met die griepachtige symptomen. Ook in de woonzorgcentra is de coördinatie verbeterd dat er zoveel mogelijk stalen bij de labo’s komen. En ook in de ziekenhuizen kunnen zo meer mensen kunnen worden.”

Tracing-app een regionale bevoegdheid?

En dan is er ook nog de kwestie van de corona-apps. Een mogelijke tracing-app, die kan opsporen met wie een besmette persoon in contact geweest is, blijkt een regionale bevoegdheid te zijn. Dat wil in theorie dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel een eigen app mogen ontwikkelen. Is één app niet beter?

"Wij maken op het federale niveau een heel duidelijk juridisch kader met alle privacywaarborgen", zegt De Backer. "We gaan er ook voor zorgen dat de apps die op de markt komen, met elkaar kunnen communiceren. Het heeft geen zin dat als je bijvoorbeeld in Antwerpen woont en in Brussel werkt, twee apps zou moeten installeren. Het is nu aan de regio's om te bepalen hoe zij een app zouden willen inzetten, op welke manier ze die willen gebruiken, en het is dan aan het federale niveau om het kader te creëren."

Beluister het gesprek met Philippe De Backer via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet