Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Mondmaskers worden nieuwe modeaccessoires

ma 20 apr. - 9:59

Na de lockdown worden mondmaskers modeaccessoires: modehuizen zijn nu al bezig met de productie van hippe en stijlvolle mondmaskers. “Ik denk dat de functie van het mondmasker zal verschuiven van een gebruiksproduct naar een statement piece” zegt journalist Katrin Swartenbroux in ‘Nieuwe Feiten’. “Net zoals met schoenen of een handtas zal je ook met je mondmasker je identiteit kunnen uitdrukken.”
© Alex Halada (AFP)

Hippe mondmaskers? Het is geen verre toekomstmuziek. Zowel bij de grote modehuizen als Prada en Chanel als bij de bekende ketens zoals Zara en Mango is men al bezig met de fabricage van mondmaskers, zegt Katrin Swartenbroux in ‘Nieuwe Feiten’. Dat is ook een verstandige economische beslissing: omdat die modehuizen nu die mondmaskers produceren mogen ze ook de fabrieken openhouden. In Amerika is het zelfs zo dat bepaalde bedrijven die maskers maken overheidssteun krijgen om hun fabriek om te vormen. “Dat is slim gezien natuurlijk.”

“Je identiteit uitdrukken aan de hand van je mondmasker, zoals bij een handtas of schoenen”

Maar hoe kan je nu creatief zijn met mondmaskers? Dat is toch iets louter utilitair? “Ik denk dat de functie van het mondmasker zal verschuiven van een gebruiksproduct naar een statement piece” zegt Swartenbroux. “We hebben dat ook gezien met de handtas en de schoenen. Je zal je identiteit kunnen uitdrukken aan de hand van welk mondmasker je draagt. Welke kleur het heeft, welk merk het is. Dat zal een beetje de nieuwe realiteit worden.”

“Ik denk dat we heel veel creativiteit gaan zien”

Swartenbroux vermoedt dat we afstevenen op een soort ‘logo-mania’. Denk bijvoorbeeld aan het bekende Louis Vuitton-logo. We gaan ook heel veel hoesjes zien. In pythonleer. Of hoesjes die je zelf kan opleuken met stift of diamantjes. “Ik denk dat we heel veel creativiteit gaan zien.”

Heavy metal-mondmaskers

Swartenbroux verwacht ook dat de mondmaskermode voor vrouwen en mannen anders zal zijn. “Hoe meer diversiteit er zal zijn, hoe beter het product verkoopt.” Bij de winkel ‘Suitsupply’ zie je nu al in de etalage dat ze hun mondmaskers afstemmen op het maatpak dat eronder hangt bijvoorbeeld. Het is dus ook niet onrealistisch dat er ook heavy metal-mondmaskers op de markt komen. “Ik kan me heel goed voorstellen dat bands of bedrijven die mondmaskers gaan gebruiken als ideaal canvas om hun merk op te displayen. Printshops bieden dat nu trouwens al aan om mondmaskers te customizen met je eigen logo of je eigen slogan. Ik denk dat veel bedrijven op de kar gaan springen.”

50 euro per stuk

Ben je dan een loser als je zelf een mondmasker maakt? “Zeker niet” stelt Swartenbroux. “Het naaien van mondmaskers toont je creativiteit en je vindingrijkheid.” En het is ook goedkoop natuurlijk, want die hippe mondmaskers met een logo erop zouden wel eens meer dan 50 euro per stuk kunnen gaan kosten, verwacht ze. Al zijn die prijzen nog niet officieel bekend.

Beluister het gesprek met Katrin Swartenbroux in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet