Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De wereld van Sofie

Brief van ex-verslaafde Wout Renders

wo 25 sep. - 9:23

Drugs zijn overal en toch praten we er niet over. En dat gebrek aan openheid kan gevaarlijk zijn. Want als je niet alle informatie hebt, ken je niet alle risico's. Wout heeft de gevarenzone heel goed leren kennen en heeft een brief geschreven. Voor al wie nu gebruikt en denkt dat gebruik onder controle te hebben.
brief ex-verslaafde

Hallo jongeren, hallo toekomst!

Ik ben Wout Renders en ik ben 36. Ik was zwaar verslaafd aan cannabis en cocaïne van mijn 15e tot mijn 20e.

Ik begon te experimenteren met cannabis door problemen thuis. Mijn vader was verslaafd aan alcohol. Ik zag hem verschillende keren een zelfmoordpoging ondernemen.

Dat had een enorme impact op mij. Ik kon er niet of heel moeilijk over praten en begon te rebelleren en vluchtte in drugs.

Alcohol was voor mij de duivel en dus zocht ik mijn heil in cannabis. Dat leek me heel onschuldig. 

Als mijn ouders me betrapten, vroeg ik of ze liever hadden dat ik alcohol dronk. Natuurlijk wilden ze dat niet en er ontstond een soort van gedoogbeleid.

Op mijn 15 jaar was cannabis plots niet meer heavy genoeg en begon ik met cocaïne. Dat was een wondermiddel voor mij op  dat moment. Ik voelde me eindelijk weer eens helemaal stressloos en gelukkig. 

Ik werd al heel snel verslaafd aan cocaïne. Ik noemde het mijn perfecte illegale anti-depressiva.

Ik had steeds meer nodig. Tussen mijn 18e en mijn 20e gebruikte ik vlot 3 tot 5 gram coke per dag.  Dat kostte me tienduizenden euro’s.

Toen mijn moeder ontdekte dat ik zwaar aan de coke zat, liet ik mezelf opnemen in een afkickcentrum ver van huis. Daar verbleef ik meer dan een jaar.

Het was de moeilijkste tijd van mijn leven. Maar als ik dat niet had gedaan, was ik zeker gestorven aan een overdosis of ik zou zelf uit het leven zijn gestapt. 

Na 2 jaar was ik volledig clean. Maar geleidelijk aan werd ik zwaar alcoholverslaafd. Ik dronk me geregeld in coma, kreeg rijverbod en zocht ruzie met iedereen.

Ik ben nu 5 jaar gestopt met drinken. En besef dat ik heel gevoelig ben voor verslaving en dat altijd zal blijven. 

Voor mij bestaat gecontroleerd of recreatief alcohol- of druggebruik niet. En dat geldt voor veel mensen.

Ik begrijp heel goed dat jongeren experimenteren met drugs en alcohol. Maar verslaving ligt altijd op de loer.
 
Je kan verslaafd raken, ook als je niet ook niet elke dag iets neemt. Stel daarom je gebruik op tijd in vraag! Waarom drink ik nu dit glas of rook ik nu deze joint? 

Durf ook hulp te vragen aan je omgeving, praat over je gevoelens en emoties. Het is normaal dat je je niet elke dag super voelt. Maar ga niet gebruiken om je beter te voelen.

Aan ouders en volwassenen geef ik graag volgende boodschap mee : 'Wees een  rolmodel voor jongeren! Ze kopiëren je gedrag.

Dus als jullie alcohol – of druggebruik normaliseren, kom dan later niet klagen dat de jeugd (onze toekomst) teveel drinkt of gezellig met drugs experimenteert!'

Ik sta alvast helemaal nuchter, gelukkig en als een vrij man in het leven en kan op die manier de beste versie van mezelf zijn.

NOOIT wil ik nog terug naar de afhankelijke en verslaafde versie van mezelf.  Ik zal er alles aan doen om niet meer in de valkuil van verslavingen te trappen.

Wetende dat ik de rest van mijn leven kwetsbaar zal blijven en elke dag de juiste beslissingen zal moeten nemen en slimmer zijn dan mijn verslavingsgevoeligheid!

Groetjes Wout

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet