Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

CD&V-onderhandelaar Koen Geens: "Kunnen bocht die Magnette vraagt niet maken, N-VA moet aan zet komen"

vr 6 dec. - 10:23

CD&V blijft erbij dat N-VA een kans moet krijgen in de federale formatie. Dat heeft CD&V-onderhandelaar Koen Geens vrijdagmorgen gezegd in De Ochtend. Geens had donderdagavond nog een gesprek met informateur Paul Magnette (PS). Die onderhandelde eerst vooral met de socialisten, de liberalen en de groenen, maar betrok uiteindelijk toch ook CD&V. Maar Geens zegt dat CD&V die bocht nu niet kan maken, ook al omdat er vanavond een nieuwe voorzitter wordt gekozen bij de partij.
Koen Geens in de studio

Bij het gesprek gisteren legde informateur Paul Magnette (PS) een inhoudelijke nota voor aan de christendemocraten. CD&V heeft het moeilijk met zowel de inhoud van die nota als met de manier waarop de informatieronde is verlopen.

Het was gisteren de eerste keer in drie weken dat Magnette met CD&V sprak. Intussen is er wél overleg geweest tussen de zogenoemde paars-groene partijen. Ook daar werden inhoudelijke nota's rondgedeeld, maar die heeft CD&V niet allemaal ontvangen. "We hebben ook nooit met meerdere partijen rond de tafel gezeten. Ik ben altijd aangewezen op wat anderen over anderen zeggen", zei Geens.

Inhoud

Het gesprek met Magnette heeft Geens voorlopig niet kunnen overtuigen. Wat de inhoud betreft, beantwoordt wat nu op tafel ligt niet aan de verwachtingen van CD&V, zegt Geens. Zo staat er dat een staatshervorming uitgesloten is, terwijl CD&V tegen 2024 zo'n hervorming wil voorbereiden.
Ook in ethische dossiers zoals abortus en euthanasie, waar CD&V eerder behoudsgezind is, werd de partij niet gerustgesteld. Het parlement zou namelijk vrij zijn om knopen door te hakken in die dossiers, en CD&V wil dat die beslissing bij de regering ligt. Ook over de begroting is CD&V "diep ongerust".

Bocht

Maar Geens sluit voorlopig geen enkele coalitiepiste uit en zegt dat zijn partij ook "open is voor oppositie". Hij herhaalt wel dat de N-VA alsnog "de kans moet krijgen" om een rol te spelen in de regeringsvorming.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei begin deze week dat hij gerust de taak als informateur op zich wil nemen. Maandag brengt Paul Magnette verslag uit bij de koning, die dan beslist hoe het verder moet.

Op dit moment is het voor ons niet mogelijk om de bocht te nemen die men ons helemaal op het einde zou vragen

Nu al toestemmen met de voorstellen van Magnette, is alleszins uitgesloten, zegt Geens. "Op dit moment is het voor ons niet mogelijk om de bocht te nemen die men ons helemaal op het einde zou vragen", zegt hij.

Voorzitter

CD&V voelt zich "een beetje in snelheid gepakt", zei Geens, "op een cruciaal moment voor onze partij". Hij doelt daarmee op de voorzittersverkiezingen. Vanavond om vijf uur wordt de nieuwe CD&V-voorzitter bekendgemaakt.

Volgens Geens zal die nieuwe voorzitter hetzelfde standpunt vertolken. Daarover heeft de partijtop donderdagavond overlegd met de twee resterende kandidaten, Sammy Mahdi en Joachim Coens. Maar als die laatste voorzitter van de partij wordt, wordt er al gefluisterd dat een paars-groene coalitie mogelijk zou zijn, en dat het wel eens snel kan gaan.

Bron: VRT NWS & De Ochtend

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet