De Ochtend
Chinese studie over coronavirus: meer dan 80 procent van de gevallen "mild", vooral oudere en zieke mensen lopen risico
di 18 feb. - 7:34
Het Chinese onderzoek naar Covid-19, de officiële naam van het nieuwe coronavirus, werd uitgevoerd door het Center for Disease Control and Prevention (CCDC), de nationale gezondheidscommissie, zeg maar. De resultaten verschenen gisteren. De onderzoekers namen 72.314 gevallen onder de loep. Het gaat om alle patiënten uit heel China bij wie tot en met 11 februari de officiële diagnose vastgesteld is, bij wie de diagnose vermoed werd en asymptomatische gevallen (mensen die wel besmet zijn, maar niet ziek, red). Daarmee is het de grootste studie naar het nieuwe coronavirus sinds virus rond de jaarwisseling uitbrak in het oosten van het land.
De studie bevestigt grotendeels wat eerder al bekend was over het virus. Zo zijn volgens het onderzoek koorts, vermoeidheid en een droge hoest de meest voorkomende ziektebeelden. Sommige patiënten krijgen ook last van een verstopte neus en keelpijn. In ernstige gevallen ontstaan er ademhalingsproblemen en een zuurstoftekort. De belangrijkste bron van besmetting blijft contact met besmette patiënten.
Wat zijn de opvallendste vaststellingen?
Daarnaast zijn de 44.672 officieel bevestigde besmettingen in China tot en met 11 februari tot in de details geanalyseerd. Dit zijn de opvallendste vaststellingen.
- 80,9 procent van de gevallen wordt bestempeld als "mild", 13,8 procent als "ernstig" en 4,7 procent als "kritiek". "Mild" betekent dat patiënten enkel lichte symptomen zoals koorts en hoesten vertonen, maar geen longontsteking hebben. "Ernstig" betekent dat patiënten daarnaast ademhalingsproblemen hebben en dat er op scans een longontsteking te zien is. "Kritiek" betekent dat patiënten aan een beademingstoestel moeten liggen en/of mogelijk in shock gaan.
- Het algemene sterftecijfer in heel China ligt op 2,3 procent. In de oostelijke provincie Hubei, waar het virus voor het eerst gesignaleerd werd en die het zwaarst getroffen is, gaat het om 2,9 procent, in vergelijking met 0,4 procent voor de rest van het land.
- Als je kijkt naar leeftijd, ligt het sterftecijfer het hoogste bij mensen ouder dan 80 jaar (14,8 procent). Bij kinderen tot 9 jaar zijn er geen sterfgevallen, en tot de leeftijd van 39 is het sterftecijfer met 0,2 procent erg laag. In de volgende leeftijdscategorieën stijgt het geleidelijk: 0,4 procent voor mensen van 40 tot 49 jaar, 1,3 procent voor mensen van 50 tot 59 jaar, 3,6 procent voor mensen van 60 tot 69 jaar en 8 procent voor mensen van 70 tot 79 jaar.
- Als je kijkt naar geslacht, ligt het sterftecijfer hoger bij mannen (2,8 procent) dan vrouwen (1,7 procent).
- Het sterftecijfer is ook hoger bij mensen die al een andere aandoening hebben. Hart- en vaatziekten vormen het grootste risico, gevolgd door diabetes (suikerziekte, red), chronische ademhalingproblemen en hoge bloeddruk.
- Het onderzoek wijst ook op de grote risico's voor dokters en verplegend personeel. Meer dan 3.000 gezondheidsmedewerkers zijn al ziek geworden.
"Dalende trend"
Het onderzoek suggereert dat het aantal besmettingen sinds 1 februari lijkt te dalen. Die "dalende trend" kan betekenen dat "het afzonderen van steden, het verspreiden van informatie over hoe je je kan beschermen en het mobiliseren van snelle hulpteams helpt om de epidemie in te dijken", luidt het.
Maar er wordt ook gewaarschuwd: hoewel het erop lijkt dat het aantal gevallen sinds februari afneemt, kan dat nog veranderen als mensen opnieuw aan het werk of naar school gaan. De vakantie voor Chinees Nieuwjaar, eind januari, is op veel plaatsen verlengd. Er gelden bovendien reisrestricties en aan mensen die terugkeren, wordt gevraagd om twee weken thuis in afzondering te blijven.
"Het is goed nieuws dat het aantal nieuwe gevallen lijkt te dalen, maar dat is nog niet het begin van het einde", zegt professor Marc Van Ranst in 'De Ochtend' "Er gelden in China nu wel heel draconische maatregelen, met steden in lockdown en bedrijven die stilgelegd zijn. Zoiets kan je niet lang volhouden, ook niet economisch. Dat heeft gevolgen voor de rest van de wereld."
76.436 besmettingen
Volgens de laatste cijfers die de Chinese overheid vanmorgen vrijgaf, zijn er nu 72.436 besmettingen met het nieuwe coronavirus en zijn 1.868 mensen overleden. In de voorbije 24 uur waren er 1.886 nieuwe besmettingen en 98 overlijdens. 1.807 van de besmettingen en 93 van die overlijdens waren in de zwaarst getroffen provincie Hubei.
Sinds 13 februari hanteert de Chinese overheid een nieuwe definitie van wat een besmetting met het nieuwe coronavirus is. Tot die tijd was een bloedtest noodzakelijk om de diagnose officieel te kunnen stellen. Sindsdien wordt de diagnose ook gesteld op basis van enkel symptomen.
Het nieuwe coronavirus brak eind vorig jaar uit in de miljoenenstad Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. De provincie is al weken virtueel van de buitenwereld afgesloten, transport tussen grote steden is niet mogelijk. Ook in de rest van China gelden strikte maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Beluister het gesprek met Marc Van Ranst via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'