Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Christelijke vakbond: "Laat alle personeel in openbare woonzorgcentra mondmaskers dragen"

di 14 apr. - 5:44

Volgens ACV Openbare Diensten liggen er in verschillende openbare woonzorgcentra nog tienduizenden ongebruikte mondmaskers. "De directies willen niet dat ze gebruikt worden zolang ze niet weten wie er besmet is. Wij vinden dat alle personeelsleden recht hebben op een mondmasker."
© Pixabay

Jan Mortier van ACV Openbare Diensten wond er in 'De Ochtend' geen doekjes om: "Wij krijgen de laatste dagen heel wat signalen van personeel uit de openbare woonzorgcentra, dat zij nog altijd moeten werken zonder mondmasker. Wij dachten dat dat kwam door een gebrek aan materiaal. Op sommige plaatsen kan dat inderdaad zo zijn, maar in bepaalde woonzorgcentra zijn er voldoende mondmaskers. Alleen weigert de directie om ze aan het personeel te geven."

Volgens Mortier gaat het om rusthuizen waar weinig of geen besmettingen met het nieuwe coronavirus zijn vastgesteld: "Volgens de richtlijn van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid moeten er geen specifieke beschermingsmiddelen worden voorzien voor zorgverleners die zelf geen symptomen hebben en die bewoners zonder symptomen moeten verzorgen. Op die manier wil men voorkomen dat er tekorten ontstaan. Alleen weet men natuurlijk op dit ogenblik niet met zekerheid wie besmet is en wie niet."

De komende dagen en weken gaat er wel op grote schaal getest worden. De overheid voorziet 121.000 tests in Vlaanderen. "Dat is een heel goede zaak," vindt Mortier, "maar wij stellen toch voor om de richtlijn aan te passen, en uit te gaan van het principe dat iedereen die in contact komt met bewoners, recht heeft op beschermingsmateriaal. Mochten er tekorten ontstaan, dan moeten die instellingen prioriteit krijgen bij het uitdelen van nieuwe mondmaskers."

Beluister het gesprek met Jan Mortier in 'De Ochtend':

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het de vraag van het ACV begrijpt, maar dat de richtlijn voorlopig niet wordt aangepast: "We weten niet of er inderdaad nog zoveel mondmaskers in de woonzorgcentra liggen", zegt woordvoerder Joris Moonens. "En dus gaan we het best spaarzaam om met de mondmaskers, want we weten ook niet hoe lang dit nog gaat duren en hoe vlot we aan nieuwe mondmaskers zullen geraken. De wetenschappelijke richtlijn zegt ook dat het niet nodig is om mondmaskers te voorzien voor alle personeelsleden. Het lijkt ons belangrijk om de wetenschap te volgen."

Beluister het gesprek met Joris Moonens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet