Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Cijfers stijgen, wat nu? "Hoe sneller we ons aanpassen, hoe makkelijker we dit ombuigen", zegt statisticus Molenberghs

vr 9 jul. - 8:19

Het gaat de verkeerde kant uit met de coronacijfers in ons land. Na het gemiddelde aantal besmettingen stijgt nu ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames op weekbasis. "We moeten dit heel goed in de gaten houden, er is weinig reden om aan te nemen dat de cijfers over enkele weken spontaan naar beneden zullen gaan", zegt statisticus Geert Molenberghs. Infectiologe Erika Vlieghe waarschuwt dat nog heel veel mensen niet volledig gevaccineerd zijn.
Molenberghs

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt overal in Europa toe, ook bij ons. Op weekbasis is het gemiddelde aantal besmettingen per dag gestegen met 78 procent. Voor het eerst sinds meerdere weken stijgt ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames in ons land, al blijft de toename daar nog beperkt tot 19 procent. Het gaat dus de verkeerde kant op met de coronacijfers. "Dit moeten we heel goed in de gaten houden", zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven).

"Enerzijds hebben we te maken met de zeer besmettelijke deltavariant, die is momenteel goed voor twee derde van de besmettingen in ons land", zegt Molenberghs. "Zeker in omstandigheden waarin veel minder maatregelen gelden, zoals mondmaskers of afstand houden, kan de verspreiding zeer snel gaan."

"Anderzijds zitten we in een periode waarin volop gereisd wordt. Bij terugkerende reizigers zien we een hogere positiviteitsratio van 2,5 procent, voor wie terugkeert uit Spanje is dat zelfs 4 procent. De positiviteitsratio bij mensen die hier getest worden, is 1 procent. We zien hier dus de netto-impact van het reizen."

Extra maatregelen? "Tering naar de nering zetten"

Kunnen we het tij keren? "Alles hangt af van onze reactie", zegt Molenberghs. "De wetmatigheden van het virus stoppen niet: hoe vroeger we ons aanpassen, hoe makkelijker het nog om te buigen is. Als de trein sneller en sneller gaat rijden, wordt het almaar moeilijker om die te doen stoppen en een andere richting uit te laten gaan."

We hebben volgens Molenberghs weinig andere keuze. "Er is weinig reden om aan te nemen dat de cijfers bij ons na enkele weken spontaan naar beneden zullen gaan." Mogelijk zijn de stijgende cijfers een soort wake-upcall voor mensen om zich aan te passen. "We zagen dat in het verleden ook. Mensen hebben niet noodzakelijk een kader nodig. Als we ons gedrag aanpassen en de tering naar de nering zetten, kan het meevallen."

En wat als er toch extra maatregelen nodig zijn? "Dat is kwestie van overleg en politieke beslissingen. Als er iets moet gebeuren, moet je vooral kijken in welke omstandigheden de verspreiding supersnel gaat, waar veel mensen zonder al te veel barrières samenkomen. Je kan eraan denken om dat te beperken of alleszins niet méér toe te laten dan dat nu aan de orde is."

Infectiologe Erika Vlieghe: "Stijging gaat sneller dan verwacht"

De stijging van de coronabesmettingen in Europa gaat sneller dan verwacht, zegt infectiologe Erika Vlieghe. Zij wijt de stijging aan de opkomst van de zeer besmettelijke deltavariant van het virus en aan het Europees Kampioenschap voetbal, dat heel veel reizen door Europa heeft meegebracht.

"We zijn op de goede weg met de vaccinatiecampagne, maar die gaat nog de hele zomer voortduren", zegt Vlieghe. "Tot dan zullen we voorzichtig moeten blijven. De versoepelingen gaan heel snel en geven de indruk dat we onkwetsbaar zijn, maar het virus is er nog steeds, en is zelfs sterker geworden door die nieuwe variant."

Ook Molenberghs waarschuwt: "De vaccinatiegraad in Vlaanderen ligt zeer hoog, maar we mogen niet vergeten dat nog maar ruim een derde van de mensen volledig gevaccineerd zijn. Twee derde is nog niet volledig gevaccineerd, ook in de oudere generaties. Bij heel hoge virusdruk kunnen bovendien ook gevaccineerden ziek worden en in het ziekenhuis belanden."

Luister naar Geert Molenberghs in "De ochtend" via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet