Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Sporza EK en De Wereld Vandaag

Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Nijvel ondanks vaccinatie, 12 mensen overleden: "Het gaat om fragiele mensen"

wo 23 jun. - 8:19

In een woonzorgcentrum in Nijvel zijn twaalf mensen overleden na een uitbraak van het coronavirus, hoewel bijna alle bewoners gevaccineerd zijn. En dat is uitzonderlijk. Enkele experten onderzoeken nu wat er zou kunnen zijn gebeurd. "Het gaat om oude fragiele mensen en de Delta-variant - de Indiase - is een lastig beestje", zegt viroloog Johan Neyts.
© Dirk Waem (Belga)

Uitbraken in woonzorgcentra zijn zeldzaam geworden, nu de vaccinatiecampagne daar al een tijdje achter de rug is. Maar midden mei was er een grote uitbraak in woonzorgcentrum Nos Tayons in Nijvel, in Waals-Brabant. 95 procent van de bewoners was er gevaccineerd met Pfizer en toch raakte de helft van de 119 inwoners besmet. Uit onderzoek blijkt dat zowel de Alfa- (bekend als de Britse) als de Delta-variant (de Indiase) er de ronde deden. Uiteindelijk stierven 12 bewoners. Zij zouden allemaal gevaccineerd geweest zijn.

Hoe dat kon? Dat wordt nu volop onderzocht, door een team onder leiding van viroloog Emmanuel André. Zo zal er worden gekeken naar de virusstalen, maar ook naar de luchtkwaliteit én de manier waarop de vaccins werden bewaard en toegediend in het woonzorgcentrum. "Dit gaat om een geïsoleerd geval en we willen dat zo houden", zegt een woordvoerder van het Waalse gezondheidsinstituut AVIQ.

"Het is echt belangrijk dat mensen die in contact komen met ouderen in woonzorgcentra volledig gevaccineerd zijn"

"Het is inderdaad vreemd", zegt viroloog Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag'. "Een woonzorgcentrum is wel een speciale omgeving, mensen wonen er dicht bij elkaar. We weten ook uit de eerste golf dat de verspreiding heel snel kan gaan, eens het virus binnen is. De Delta-variant (de Indiase, red.) is ook een lastig beestje. Die variant is veel besmettelijker dan de Britse, terwijl de Britse ook al besmettelijker was dan de oorspronkelijke variant. De Delta-variant zie ik niet graag opduiken in woonzorgcentra."

Ook Neyts weet niet hoe dit exact is kunnen gebeuren. "Mensen die twee keer gevaccineerd zijn, hebben een bescherming van 90 tot 95 procent, wat uiteraard geen 100 procent is. Dat percentage is ook berekend op de gemiddelde bevolking. Hier zit je met oude fragiele mensen, waarvan we weten dat hun immuunsysteem minder goed is dan bij jongeren."

"Daarnaast blijkt ook dat sommige personeelsleden niet gevaccineerd zijn of niet volledig", zegt Neyts. Het gaat om 75 procent van het personeel dat gevaccineerd is en daarvan zijn er nog enkelen die maar één prik hebben gekregen. "Het is echt belangrijk dat mensen die in contact komen met ouderen in woonzorgcentra volledig gevaccineerd zijn. Het personeel gaat namelijk van afdeling naar afdeling en kan het virus zo mee verspreiden."

De viroloog hoopt dat het hier om een uitzondering gaat en dat dit niet vaker zal voorvallen. "De Taskforce vaccinatie bekijkt momenteel ook of de ouderen een derde dosis moeten krijgen van het vaccin en wanneer dat dan het beste zal gebeuren. Anderzijds moeten we ook de jongeren zo snel mogelijk volledig vaccineren, want het is net daar waar het virus nog kan circuleren. We moeten voorzichtig blijven, zolang niet iedereen volledig gevaccineerd is."

Beluister het gesprek met Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet