
Nieuwe Feiten
"Dankzij ons computermodel kunnen we virtueel een hart opereren en kijken wat de effecten van een ingreep zijn"
ma 13 sep. - 11:04

Ken je de PhD Cup? Het is een wedstrijd waarin Scriptie vzw wetenschappers oproept om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen. Zestien fascinerende onderzoeken haalden de selectie. En één van de geselecteerden is biomedisch ingenieur Mathias Peirlinck.
"Digitale tweeling"
Hoe vaak gebeurt het niet dat een dokter zegt: '50 procent kans dat je operatie lukt'. Hoe vaak moeten mensen in zo'n situatie niet gedacht hebben: 'had ik maar een dubbelganger waarop de dokter kon oefenen'. En kijk, daar is het doctoraatsonderzoek van Peirlinck. In zijn onderzoek maakte hij digitale kopieën van zachte organen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het hart, de lever, de longen of de slokdarm. We noemen het "een digitale tweeling" zegt hij in 'Nieuwe Feiten'.
"Deze 'virtuele organen' verschaffen ongekende inzichten van moleculair tot orgaanniveau over tijdsschalen die variëren van milliseconden tot jaren. We kunnen ze gebruiken om het effect van behandelingen op een specifieke patiënt te voorspellen, en zo dus te bepalen welke ingreep het beste resultaat zal geven."
"De ontwikkelde technologie vormt een belangrijke stap richting de gepersonaliseerde geneeskunde van de toekomst. Deze technologie laat toe het effect van verschillende behandelingstechnieken (medicatie, chirurgie, of implantaten) acuut en chronisch te voorspellen voor iedere patiënt."
Beluister het gesprek met Mathias Peirlinck in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select
Bron: phdcup.be en 'Nieuwe Feiten'