Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Werkt draadloos internet over vijf jaar via onze lampen in huis?

do 9 sep. - 2:15

Elektrotechnisch ingenieur Jona Beysens doet onderzoek naar draadloos internet dat werkt op licht: LiFi. Met zijn doctoraat daarover is hij één van de zestien onderzoekers van de PhD Cup 2021.
© Kevin Faingnaert

“Het concept van LiFi bestaat al enkele jaren en ik zie het als een aanvulling op WiFi”, vertelt Jona Beysens in ‘Nieuwe Feiten’. “Door de LED-technologie die nu sterk vooruitgegaan is, kunnen we het licht heel snel laten knipperen. Zo snel, dat je het niet kan zien met je ogen. Op die manier kunnen we ook internet sturen. De LEDs van vandaag kunnen al 1 miljoen keer per seconde aan- en uitgaan. Er wordt verwacht dat de volgende generatie – die er binnenkort aankomt – tot één miljard keer per seconde kan knipperen.”

Lamp als internetversterker

Moeten alle lampen in je huis dan altijd aanstaan om internet te creëren? “Als we de lampen willen gebruiken die we vandaag aan het plafond hangen, dan moeten die inderdaad altijd aanstaan. Maar ook in het donker zouden we internet kunnen genereren, via infraroodlampen. Elke lamp in huis zou dan een soort internetversterker worden." 

Voordelen 

Is uitvallend draadloos internet daarmee dan voorgoed verleden tijd? “Via licht kunnen we garanderen dat het licht naar jou gaat en tegelijk is er veel minder storing van een buitenstaander die zich buiten de ruimte bevindt, omdat het licht de ruimte niet gaan verlaten.” 

Uitdagingen

Hoe wordt het internet tot bij de lampen gebracht? “Dat is een van de uitdagingen. Maar er is al een oplossing voor handen, denk maar aan de WiFi-versterkers die je in het stopcontact steekt. Die technologie kunnen we gebruiken om het internet via het stopcontact tot aan de lamp te krijgen.” 

Aangepaste ledlampen en toestellen

Dan zouden we dus wel nieuwe ledlampen nodig hebben, omdat ze op een bepaalde manier moeten knipperen. “De lampen die we vandaag gebruiken, kunnen dat veelal nog niet. Tenzij gedimde lampen: die knipperen eigenlijk ook heel snel aan en uit. Dus we kunnen een gelijkaardige technologie gebruiken, om er dan informatie in te stoppen.” 

Maar toestellen zoals smartphones en laptops zullen dan ook nog aangepast moeten worden om dat internet op die nieuwe manier te kunnen ontvangen. “Daarom gaat het belangrijk zijn om de grote smartphonefabrikanten te overtuigen dat deze technologie aantrekkelijk is voor de toekomst, zodat zij het nodige materiaal voorzien.” 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet