Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Danny Deckers: "De haven van Antwerpen mag blij zijn met de fusie, want capaciteitsuitbreiding was niet mogelijk"

vr 10 jun. - 1:07

De haven van Antwerpen fuseerde recent met die van Zeebrugge. De eengemaakte haven heet nu 'Port of Antwerp-Bruges' en wordt daarmee de grootste containerhaven van Europa. Danny Deckers had topfuncties in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Valenciennes. Hij introduceert je in de wondere wereld van de haven.
Danny Deckers

Alles samen werken er in de haven zo’n 75.000 mensen, waarvan zo’n 8000 dokwerkers. En er is geen stad in België die groter is dan de haven. Het gaat om een oppervlakte van 25.000 voetbalvelden. “Ik ben altijd al een sterke believer geweest van de fusie tussen Antwerpen en Zeebrugge door mijn ervaring in beide havens”, zegt Danny Deckers.

“We mogen in Antwerpen heel blij zijn dat we kunnen fuseren want de mogelijkheid om de capaciteit uit te breiden was daar wel op.” Economisch gezien is die nieuwe sterke haven heel belangrijk. “De klanten van beide havens zijn Europees. Die mensen hebben ons nodig om hun producten in- en uit te voeren.”

Ontstaan

Het verhaal van de Antwerpse haven is er altijd één geweest van vallen en opstaan. “De haven heeft de handel van wol en textiel met Engeland overgenomen toen de havens in Zeeland en Gent last kregen van verzanding.” De haven in Antwerpen is blijven groeien tot aan de val van Antwerpen in 1585.

Ondanks dat de haven van Antwerpen 100 kilometer landinwaarts ligt, is ze altijd al een belangrijk knooppunt geweest. “Er wordt zelfs gezegd dat de Vikingen er in hun tijd al kwamen. De naam ‘Antwerpen’ zou van het ‘aanwerpen’ van een Vikingschip komen.” Er zijn uiteraard nog veel andere verhalen, zoals dat van de reus Brabo.

Wist je dat

  • Antwerpen de ideale plaats is om koffie te stockeren, vochtig en niet te warm. Een airco is niet nodig, de deur openzetten volstaat al.
  • Vogels luider fluiten in de haven door het omgevingsgeluid. Er komen er trouwens ook zo'n 170 verschillende soorten vogels naar de Kuifeend in Antwerpen.
  • Het water in de Schelde stijgt en daalt tot zes meter en dat twee keer per dag.
  • Antwerpse kranen hebben een wereldrecord. Ze kunnen tot 35 containers per kraan per uur transporteren.

Beluister de podcast van #weetikveel in de app van VRT NU

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet