Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Culture Club

De cultuurtips van Michael De Cock

vr 30 apr. - 0:36

KVS-directeur Michael De Cock en regisseur Carme Portacellie maakten een theaterversie van het beroemde boek 'Madame Bovary' van Gustave Flaubert. Corona zorgde ervoor dat de voorstellingen nog niet zijn kunnen doorgaan maar hiervoor hebben ze een oplossing gezocht. Samen met Canvas hebben ze er een filmversie van gemaakt. Deze versie kan je vanaf vandaag bekijken via VRT NU maar ontdek eerst zijn zorgvuldig gekozen cultuurtips.
Michael De Cock

Film 

Dorothée Van den Berghe werkt momenteel de regie uit van 'Aller/Retour'. 'Aller/Retour' vertelt het verhaal van Erika, een vrachtwagenchauffeur sinds jaar en dag, die op het punt staat te vertrekken naar Bordeaux. Haar rit krijgt een bijzondere wending wanneer Idy, een migrant, uit de vrachtwagen van Erika probeert te sluipen en een paar rake klappen krijgt. Wanneer een derde partij zich wil moeien escaleert het zo dat Erika's enige optie is om Idy mee aan boord te nemen om zo te proberen zijn leven te redden. Het wordt het begin van een reis waarin twee volledig verschillende levens maen worden gegooid, waar liefde, vriendschap en leed worden gedeeld... 

'Aller/Retour' zal vanaf een nader te bepalen datum, afhankelijk van de evolutie van de huidige corona- maatregelen, te zien zijn bij het grote publiek. 

Muziek 

Lisette Ma Neza is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen in Brussel waar ze film studeert. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgische kampioenschap in Poetry Slam. Haar performances balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit en ze grijpt het publiek dikwijls bij de keel. Als reactie op de dood van George Floyd voelde ze de drang om een Spoken Word Sessie te schrijven genaamd 'I Can't Breathe'. 

Boek 

We kennen Gustave Flaubert allemaal dankzij 'Madame Bovary' maar volgens Michael mogen we de historische roman 'Salammbo' van hem ook niet vergeten. 'Salammbo' is Flauberts' tweede roman en vindt plaats in de oudheid, tijdens de huurlingenoorlog tegen Carthago. De huurlingen kwamen in opstand tegen Carthage omdat ze niet betaald werden voor hun diensten in de oorlog tegen de Romeinen. Het is het begin van een kat-en-muis-spel waarin beide kanten wreedheden begaan. Tegen deze achtergrond ontstaat de liefde tussen Matho, een van de leiders van de opstandelingen, en Salammbo. Salammbo moet van haar vader echter trouwen met de Nubische prins Narr'Havas. Het boek vertelt het hartverscheurende verhaal van twee geliefden die bereid zijn te sterven voor elkaar. 

Opera

Jeanne D'Arc werd niet enkel als filmheldin vereeuwigd, ze inspireerde ook menig componisten, zoals Verdi en Honegger. Deze laatste creëerde een uiterst origineel werk van de Maagd van Orléans. Hij vertelt namelijk haar leven achterstevoren, van haar doodvonnis naar haar kindertijd. 

Serie 

'Your honor' vertelt het verhaal van Michael Desiato. Wanneer zijn tienerzoon Adam betrokken raakt bij een tragisch ongeval staat rechter Michael voor een onmogelijke keuze die zware gevolgen zal hebben voor zijn familie, zijn relaties met zijn vriend Charlie en zijn geheime vriendin Frannie.  Deze tiendelige miniserie is een remake van de Israëlische serie 'Kvodo'. De hoofdrol wordt vertolkt door Bryan Cranston.

'Your Honor' kan je bekijken op VRT NU.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet