Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

“De loodgieter heeft zeker nog een toekomst”

zo 13 jan. - 8:49

Thierry Geerts is CEO van Google in België. Naar aanleiding van de ontslagronde bij Proximus, waar men wel meer mensen met een digitaal profiel wil aannemen, blikt hij vooruit op de toekomst van werk.
Th

“Digitalisering verandert onze arbeidsmarkt”, vertelt Geerts. “Ik begrijp dat mensen schrik krijgen. Het gaat ook snel. Maar de digitale revolutie begon ongeveer 25 jaar geleden, en nog nooit zijn er in België zoveel mensen aan het werk geweest.”

“De vraag is: hoe kunnen werknemers zich voorbereiden? Die vraag moet iedereen zich stellen. Herscholing is belangrijk. Niemand kan zeggen: ik werk gewoon door tot aan mijn pensioen, en ik hou geen rekening met digitale vernieuwing.”

Vroeger was een computer iets voor hoogopgeleiden, vandaag gebruikt iedereen een smartphone

“Spijtig genoeg lopen we in België wat achterop. We moeten versnellen. Digitalisering is iets positiefs. De robots nemen onze jobs heus niet over. De kans dat een robot binnenwandelt in je huis en een lekkende kraan herstelt, is zelfs in 2030 onbestaande. De loodgieter heeft zeker nog een toekomst.”

“Maar robots en artificiële intelligentie nemen gelukkig wel een paar vervelende taken van ons over. De loodgieter zal zijn boekhouding bijvoorbeeld veel gemakkelijker kunnen doen. Hij zal nog altijd kranen herstellen. Mensen zullen zich kunnen focussen op het interessante deel van hun job. Tenzij het je job is om constant facturen in te geven.”

Opleidingen

Natuurlijk zal iedereen moeten leren werken met nieuwe digitale middelen. “Dat valt wel mee”, zegt Geerts. “Technologie vandaag is makkelijker te gebruiken dan de vorige. Vroeger was een computer iets voor hoogopgeleiden, vandaag gebruikt iedereen een smartphone. Maar we moeten dus wel op de kar springen.”

Zelf heeft Geerts, als werknemer bij Google, makkelijk praten. “Klopt, maar wij willen meehelpen aan de transformatie. Met Google hebben we hier al tienduizenden mensen digitaal opgeleid, en we mikken op honderdduizend. We zijn er ons bewust van dat de digitale transformatie verwarrend overkomt. We willen angst wegnemen.”

Herbeluister het interview met Thierry Geerts in 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet