De Ochtend
“De loodgieter heeft zeker nog een toekomst”
zo 13 jan. - 8:49

“Digitalisering verandert onze arbeidsmarkt”, vertelt Geerts. “Ik begrijp dat mensen schrik krijgen. Het gaat ook snel. Maar de digitale revolutie begon ongeveer 25 jaar geleden, en nog nooit zijn er in België zoveel mensen aan het werk geweest.”
“De vraag is: hoe kunnen werknemers zich voorbereiden? Die vraag moet iedereen zich stellen. Herscholing is belangrijk. Niemand kan zeggen: ik werk gewoon door tot aan mijn pensioen, en ik hou geen rekening met digitale vernieuwing.”
Vroeger was een computer iets voor hoogopgeleiden, vandaag gebruikt iedereen een smartphone
“Spijtig genoeg lopen we in België wat achterop. We moeten versnellen. Digitalisering is iets positiefs. De robots nemen onze jobs heus niet over. De kans dat een robot binnenwandelt in je huis en een lekkende kraan herstelt, is zelfs in 2030 onbestaande. De loodgieter heeft zeker nog een toekomst.”
“Maar robots en artificiële intelligentie nemen gelukkig wel een paar vervelende taken van ons over. De loodgieter zal zijn boekhouding bijvoorbeeld veel gemakkelijker kunnen doen. Hij zal nog altijd kranen herstellen. Mensen zullen zich kunnen focussen op het interessante deel van hun job. Tenzij het je job is om constant facturen in te geven.”
Opleidingen
Natuurlijk zal iedereen moeten leren werken met nieuwe digitale middelen. “Dat valt wel mee”, zegt Geerts. “Technologie vandaag is makkelijker te gebruiken dan de vorige. Vroeger was een computer iets voor hoogopgeleiden, vandaag gebruikt iedereen een smartphone. Maar we moeten dus wel op de kar springen.”
Zelf heeft Geerts, als werknemer bij Google, makkelijk praten. “Klopt, maar wij willen meehelpen aan de transformatie. Met Google hebben we hier al tienduizenden mensen digitaal opgeleid, en we mikken op honderdduizend. We zijn er ons bewust van dat de digitale transformatie verwarrend overkomt. We willen angst wegnemen.”