Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Deel oppositie wil Vlaams parlement verlaten als ze geen begrotingscijfers krijgt

vr 4 okt. - 5:44

Een deel van de oppositiepartijen dreigt ermee om het Vlaams Parlement te verlaten als de regering straks geen begrotingscijfers op tafel legt. "Als we geen cijfers te zien krijgen, ga ik aan mijn fractie voorstellen om het halfrond te verlaten", zegt Björn Rzoska, fractieleider voor Groen. Straks debatteert het Vlaams parlement over de plannen van de nieuwe regering. Daarna volgt normaal een vertrouwensstemming. Maar het plan van de oppositie dreigt die agenda te verstoren.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA

Straks debat in het vlaams parlement, maar zonder cijfers. Zeer tegen de zin van de oppositie. Sp.a dreigt ermee om niet mee te debatteren als ze geen begrotingstabellen krijgen.  Heeft oppositie een punt, dat ze toch cijfers eisen?

De ochtend belde met Herman Matthijs, Professor openbare financien aan de VUB.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bevestigt intussen dat er geen cijfers over de begroting zullen worden gegeven. Gisteren zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat die cijfers over de uitgaven en inkomsten van de regering wel bestaan, op een diner van opiniewebsite doorbraak.be.

"We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat over inhoud akkoord", zei Jambon. Dat meldde politiek journalist Jan De Meulemeester op Twitter en werd bevestigd aan onze redactie door Jambons woordvoerder.

"We hebben altijd gezegd dat we eerst over de inhoud willen spreken", zegt Jambons woordvoerder. "Jambon wil ook een goede en complete toelichting geven over die cijfers", voegt hij eraan toe. En dat zal dus pas volgende week gebeuren, in de commissie Begroting. Jambon heeft het parlement laten weten dat hij tegen uiterlijk maandagmiddag "het nodige cijfermateriaal" zal bezorgen aan de leden van het parlement. Dinsdag komt er dan de beloofde discussie over de cijfers in de commissie.

Dat Jambon voorlopig geen begrotingscijfers wil vrijgeven, zette de afgelopen dagen al kwaad bloed bij de oppositie in het Vlaams Parlement. Het ontbreken van die cijfers maken een debat en een vertrouwensstemming gewoon onmogelijk, zeggen zij.
Alle oppositiepartijen drongen er daarom bij parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) op aan de cijfers op te eisen vóór het debat van vrijdag. Maar Homans antwoordde dat de concrete begrotingstabellen niet zomaar kunnen geëist worden voor een debat. Dat debat gaat over "de krachtlijnen van de begroting" en volgens de juridische dienst van het parlement kan uit die algemene formulering niet afgeleid worden dat het moet gaan om de concrete begrotingstabellen.

"Vlaanderen onwaardig"

Op Twitter regende het gisterenavond verontwaardigde reacties op de uitspraak van Jambon. "Dit is een minister-president onwaardig. Vlaanderen onwaardig", aldus Groen-voorzitster Meryem Almaci.

Ook haar partijgenoot Wouter Devriendt reageerde: "Als dit klopt, is dit #AutoritaireJan. Werk aan de winkel voor het héle Vlaams Parlement."

PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese heeft het over "een onwaarschijnlijke minachting". "Geen begrotingstabellen morgen? Dan ook geen debat. Jan Jambon steekt zijn middelvinger op naar het voltallige parlement én de samenleving. Een democratische rechtstaat onwaardig."

Hij vraagt ook aan parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om tussenbeide te komen. "Ze zei dat ze voorzitter van álle parlementsleden wil zijn, dan is nú het moment om op te treden", schrijft hij.

Fractieleider van Vlaams Belang Chris Janssens: "Beste parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, dit kan en mag u niet tolereren. Een minister-president die spot met het parlement. Die transparantie weigert. En met wat een dedain. #ZwakkeJan"

"Dat is niet alleen spotten met de oppositie, maar het hele parlement belachelijk maken", klinkt het voorts. "Parlementsleden van de meerderheid zijn blijkbaar puppets on a string van de regering en bereid een blanco cheque te geven. Tot daar de kerntaak van het parlement: controle van de regering!"

"Als Liesbeth Homans zichzelf en het parlement serieus neemt, eist ze cijfers of stelt ze het debat uit", zegt Conner Rousseau, fractieleider van de SP.A in het Vlaams Parlement. "Zoniet wordt Vlaanderen officieel een dictatuur. Degoutant. Het parlement controleert de minister-president en niet omgekeerd."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet