Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Professor Herman Matthijs: "Er is geen enkel decreet dat Jambon verplicht de begrotingscijfers nu al vrij te geven"

vr 4 okt. - 7:09

"Er is geen enkele decretale verplichting dat men bij een regeerakkoord onmiddellijk de cijfers moet geven." Dat zegt professor openbare financiën Herman Matthijs in "De ochtend". Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de begrotingscijfers pas maandag vrijgeven, de oppositie eist ze vóór de vertrouwensstemming, die later vandaag plaatsvindt.
Foto van parlement

Het debat over de regeringsverklaring van Jambon I lijkt te zullen uitdraaien op de eerste grote confrontatie tussen de meerderheid en oppositie in het Vlaams Parlement. De oppositie eist dat de regering de begrotingscijfers bekendmaakt alvorens er over het regeerakkoord gedebatteerd en gestemd wordt. Dat debat en die stemming vinden vandaag plaats, vanaf 10 uur. Minister-president Jan Jambon wil de cijfers echter pas maandag lossen, om er dinsdag over te debatteren in de bevoegde commissie Begroting.

Volgens Herman Matthijs, professor openbare financiën aan de UGent en VUB, is het niet uitzonderlijk dat een regering haar regeerakkoord voorstelt zonder er meteen de cijfers bij te geven. "Dat is niet nieuw in de geschiedenis", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Er is ook geen enkele decretale verplichting dat men bij een regeerakkoord onmiddellijk ook de cijfers moet geven."

Matthijs zegt wel de oppositie te begrijpen als die zegt dat ze wil zien of de rekening klopt. Decretaal mag het wat de regering doet, zegt Matthijs, "maar politiek ligt het wel heel gevoelig". "Maar goed, als de regering zegt dat ze het en cours de route wel zal bekendmaken, dan zal er de volgende weken en maanden wel meer duidelijk worden."

Het zal vandaag dan ook moeten blijken in welke mate de oppositie die cijfers echt zal kunnen opeisen, zegt Matthijs. "Als men ja-neen blijft zeggen tussen meerderheid en oppositie, zal men op een gegeven moment moeten gaan stemmen over die zaak. En dan zal snel blijken of er een meerderheid is die de cijfers onmiddellijk op tafel wil of niet."

Alles zal ook afhangen van de voorzitter van het Vlaams Parlement, Liesbeth Homans (N-VA), zegt Matthijs nog, "in welke mate ze de oppositie tegemoet wil komen". "Als mevrouw Homans dat wel degelijk gaat eisen, dan zullen de cijfers toch op tafel moeten komen, geheel of gedeeltelijk."

Intussen heeft een deel van de oppositie ermee gedreigd om nog voor het eigenlijke debat het halfrond te zullen verlaten als er geen cijfers bekendgemaakt worden. Mogelijk zal dat weinig zoden aan de dijk zetten, denkt Matthijs. "Desnoods gaat de hele oppositie naar huis, maar als de hele meerderheid aanwezig is, kan er verder vergaderd worden. In dat geval zal het geen enkele invloed hebben. Dat is het probleem van de oppositie, op dat vlak staat ze machteloos, áls de meerderheid op één lijn blijft."

Beluister hier het gesprek met Herman Matthijs in "De ochtend":

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet