Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Directeur Artsen Zonder Grenzen was 2 weken in Gaza: "Hoe de gezondheidszorg daar wordt aangevallen, heb ik nog nooit gezien"

vr 1 mrt. - 9:20

Na twee weken in het zuiden van Gaza is Meinie Nicolai zwaar onder de indruk van de schrijnende toestanden. De algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen in België heeft gezien hoe de gezondheidszorg wordt aangevallen en het nergens meer veilig is, ook niet voor de artsen. "Ze voelen zich moedeloos en heel alleen. De wereld kijkt toe, maar doet niets."
Gaza

"Ik heb het ergste deel van Gaza niet eens gezien", begint Meinie Nicolai in 'De ochtend'.  Wanneer je haar verhalen hoort over het zuiden van Gaza, is het moeilijk te vatten dat het volgens haar in het noorden nog erger is.

In het zuiden van Gaza viel haar op hoe de gezondheidszorg constant wordt aangevallen door Israël. "Dat heb ik in andere crisissen nog nooit gezien." Daarom moeten de hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen zich constant aanpassen. "We hebben sinds oktober vorig jaar al 9 ziekenhuizen of locaties waar we gezondheidszorg aanboden moeten verlaten omdat we werden weggestuurd door Israël of omdat het gewoon te onveilig werd."

Ook nu merkte Nicolai dat het heel moeilijk werken is voor de artsen. "Het tweede grootste ziekenhuis van Gaza werd omsingeld. Het Israëlische leger is binnengevallen en hebben personeelsleden gearresteerd. 150 patiënten zijn achtergebleven met maar 15 hulpverleners zonder elektriciteit, voedsel of water. Er lagen zelfs nog doden tussen de patiënten die niet konden worden weggehaald."

Hulpverleners hebben dit nog nooit meegemaakt en dat terwijl het vaak niet de eerste oorlog is waar ze helpen

— Hulpverleners hebben dit nog nooit meegemaakt en dat terwijl het vaak niet de eerste oorlog is waar ze helpen Meinie Nicolaï, directeur Artsen Zonder Grenzen België

En daar stopt het leed niet. "Enkele dagen geleden hebben we geprobeerd 24 zieken uit een ziekenhuis te verplaatsen met enkele ambulances." Het konvooi werd tegengehouden door Israëlische tanks, terwijl de regering groen licht had gegeven voor die verplaatsing. "Het personeel werd gearresteerd en de ambulances mét patiënten hebben 6 uur stilgestaan."

Hulpverleners zijn radeloos, maar blijven doorgaan

De hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen voelen zich dan ook radeloos. "We blijven zoeken naar plekken om te kunnen werken. Aan de kust voelde het lang het veiligst, maar zelfs daar is een huis van ons aangevallen door een tank van Israël waardoor er twee familieleden van onze medewerkers zijn overleden."

De families moeten vaak mee met de hulpverleners omdat hun huizen platgebombardeerd zijn. "Maar zelfs de coördinaten doorgeven aan Israël is niet genoeg om veilig te zitten. De mensen weten het niet meer. Ze hebben dit nog nooit meegemaakt en dat terwijl het vaak niet de eerste oorlog is waar ze helpen."

De hulpverleners vragen zich af waaraan ze dit verdienen, maar blijven wel doorzetten. "Ze voelen zich heel alleen. De wereld kijkt toe en doet niets, dat maakt mensen moedeloos. Het is echt triest om te zien."

Noorden van Gaza is er nóg erger aan toe

Nicolai vreest dat het er in het noorden nog erger aan toe gaat. "Hier in het zuiden zijn nog kleine marktjes met voedsel, maar in het noorden is niks meer en komt ook amper hulp toe."

Heel wat bakkers zijn al vernietigd in Gaza en aan de weinige die overblijven in het zuiden staan enorm lange rijen. "Het is niet om aan te zien. Mensen verdrukken elkaar bijna gewoon voor een zak brood."

De mensen in het noorden hebben niets meer. Voedsel, water en gezondheidszorg zijn dringend nodig. En veiligheid.

— Meinie Nicolaï, directeur Artsen Zonder Grenzen België

Ze schrikt dan ook niet van de chaos aan de voedselbedeling gisteren in het noorden van Gaza. "Israël zegt dat de mensen verdrukt werden, maar wat verwacht je ook als je de grenzen 5 maanden gesloten houdt? In het zuiden heeft de VN de voedselbedeling al afgelast omdat het onveilig was, hoe moet dat dan zijn in het zuiden?"

Nu er gesproken wordt over humanitaire hulp vanuit de lucht, hamert Nicolai erop dat die hulp eerst naar het noorden gaat. "Zij hebben de hulp het hardst nodig. De mensen hebben niets meer. Voedsel, water en gezondheidszorg zijn dringend nodig. En veiligheid."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet