Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Donald Trump lijkt de kaart van Richard Nixon te trekken: de president die de orde wil herstellen"

di 2 jun. - 5:11

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontplooiing van "duizenden zwaar bewapende soldaten" en politieagenten aangekondigd, tijdens een korte toespraak in de rozentuin van het Witte Huis. In de VS is er al een week vreedzaam maar ook gewelddadig protest na de dood van George Floyd. "De president heeft het écht wel over een oorlogssituatie", legt correspondent Björn Soenens uit.
© Brendan Smialowski (AFP)

In veel Amerikaanse steden vinden al enkele dagen rellen plaats, naast de vreedzame protesten in reactie op de dood van de zwarte George Floyd na zijn arrestatie door een blanke politieman in Minneapolis. Trump omschrijft de rellen als daden van "binnenlands terrorisme", en belooft de orde in de Verenigde Staten te herstellen.

De president zei dat hij alle federale middelen en mensen zal inzetten - burgers en militairen - om de rellen en plunderingen een halt toe te roepen.

Daarnaast kondigde hij een avondklok vanaf 19 uur aan, die streng zal worden gehandhaafd. Hij dreigde er ook mee om het leger in te zetten als gouverneurs er niet in slagen om het geweld in hun staten te stoppen. "Als de stad of staat weigeren om actie te ondernemen, zal ik het Amerikaanse leger inzetten, en het probleem snel oplossen voor hen", klonk het.

Trump baseert zich op een wet uit 1807 om het leger in te zetten. "De Insurrection Act wordt enkel ingeroepen in geval van burgeroorlog of als er een vijandelijke mogendheid het land aanvalt. De president spreekt écht over een oorlogssituatie. Een bijzondere situatie. Trump zei dat hij alle mogelijke middelen zal mobiliseren tegen de rellen en hij zou het recht op wapendracht beschermen. Dat is bijna oproepen dat mensen wapens zouden ter hand nemen", legt Björn Soenens uit in 'De Ochtend'.

Wat zijn de reacties?

Sommige gouverneurs zijn niet te spreken over de maatregelen die volgens hen zouden leiden tot nog meer haat en verdeeldheid, én meer rellen. Soenens bestempeld het als een vicieuze cirkel. "Niemand weet hoe het verder moet. Normaal duren protesten een dag of 3-4-5. Maar deze protesten houden aan en worden alsmaar heftiger."

Donald Trump lijkt de kaart van Richard Nixon te trekken: de president die de orde wil herstellen.

Binnen de Republikeinse partij, de partij van Trump, zijn er nog niet veel reacties. "We moeten ermee rekening houden dat het verkiezingen zijn. Langs alle kanten wordt er geprobeerd een bepaald profiel op te bouwen. Trump heeft letterlijk gezegd "ik de president van wet en orde".  Het is bijna de tactiek die oud-president Richard Nixon toepaste in de turbulente jaren 60 toen er ook veel burgerrechtenprotesten waren. Nixon kwam als Republikeinse kandidaat die zei dat hij ging zorgen voor orde."

Trump te voet naar beschadigde kerk

Aan het begin van zijn toespraak had Trump het kort over George Floyd, maar over politiegeweld of raciale ongelijkheid in Amerika zei hij niets. Tijdens het persmoment zette de politie traangas in om betogers wat verderop bij het park Lafayette Square uiteen te drijven.

Trump sloot zijn toespraak af met de mededeling dat hij zijn respect ging betuigen aan een "heel speciale plek". Daarna ging hij te voet naar de St. Johns Episcopal Church dichtbij het park en het Witte Huis, die schade opliep door betogers. Politieagenten te paard duwden manifestanten opzij, om de weg voor de president vrij te maken.

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, Belga en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet