Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Wereld van Sofie

Dubbelgangers, body doubles en soundalikes

wo 12 jun. - 14:20

Een oplettende bezoeker in een museum in Madrid ontdekte onlangs dat een portret van koning Leopold II eigenlijk een portret is van kunstenaar Rodin is. Dat beide heren verward werden, was niet zo raar. Beiden een lange grijze baard om al maar een overkomst te noemen. Maar de kleur van de oren en de vorm van de ogen bleken toch wel zeer onderscheidende elementen. Maar, onze voormalige koning en de wereldberoemde beeldhouwer zouden dubbelgangers van elkaar kunnen zijn.
© museo galdino hh

Hoe komt het dat Rodin en Leopold II zo verward konden worden? Gebeurt het wel vaker in de kunstwereld dat na een tijdje wordt vastgesteld dat de afgebeelde toch iemand heel anders blijkt te zijn dan eerst gedacht? Een vraag voor kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen (KULeuven).

Hoe groot is kans om snel een dubbelganger te vinden? Redacteur Max Vryens test het uit.

Dubbelgangers lijken westerlingen veel makkelijker en couranter terug te vinden bij mensen van andere origine, zoals Aziaten bijvoorbeeld. Maar andersom vinden zij dan weer dat wij westerlingen zeer sterk gelijken op elkaar. Hoe dat komt weet prof humane genetica Peter Claes (KULeuven).

Voor sommige mensen is hun beroep om iemands dubbelganger te spelen. Dat is zo voor Olivier Bisback en Barbara Hellemans uit Aalst. Ze zijn behalve een koppel ook allebei professioneel “body double”. Een reportage van Brecht Devoldere.

De Thuiskijkers waren een paar seizoenen helemaal in de ban van deze verhaallijn: Frank Bomans die met een dubbelganger te maken kreeg. Toen één van beiden stierf aan het einde van een seizoen was er verwarring en consternatie alom, weet Ward Bogaert: was het Frank die gestorven was? Of … zijn dubbelganger?! 

Zoals je lookalikes heb, heb je ook soundalikes. Zo blijken de stemmen van Peter Vandermeersch en Ignaas Devisch wel heel hard op elkaar te lijken. 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet