Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Duitse christendemocraten kiezen vandaag de man die Angela Merkel opvolgt als partijleider van de CDU

za 16 jan. - 10:51

Duizend partijleden van de CDU kiezen vandaag de opvolger van Angela Merkel. Niet als bondskanselier uiteraard, wel als partijleider van de christendemocratische CDU. Er zijn drie kandidaten, alle drie mannen met ervaring. Of de winnaar straks in september ook de lijsttrekker van de christendemocraten bij de verkiezingen wordt is lang niet zeker. Vandaag kennen we wel de opvolger van Merkel als CDU-partijleider, niet (noodzakelijk) als Duits kanselier.
© Ingo Joseph via Pexels

Duizend en één gedelegeerden kiezen op het virtuele partijcongres van de CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) hun nieuwe leider. Die wordt dus vandaag op de partijdag NIET rechtstreeks door de leden gekozen. "Die 1001 gedelegeerden brengen de stemmen mee van de plaatselijke afdelingen. Zie het een beetje als kiesmannen", zegt Duitslandexpert Jeroen Reygaert in 'De Ochtend'.

Friedrich Merz? Heeft best wel met wat mensen ruzie gemaakt

— Hanco Jürgens, Duitslandinstituut Amsterdam

Er wordt gekozen uit drie kandidaten. Friedrich Merz, 65, is de meest populaire onder de leden. Hij is steenrijk, neemt geen blad voor de mond en heeft een conservatiever profiel dan Merkel en de beide andere kandidaten. "Dat hij populair is bij de leden betekent niet dat Merz het gemakkelijk zal halen" legt VRT-journalist Jeroen Reygaert uit. "Je moet namelijk vijftig procent van de stemmen halen. Wanneer één van de twee andere kandidaten na één stembeurt wegvalt is het dus lang niet zeker dat die stemmen naar Merz zullen gaan."

Ook Duitsland-kenner Hanco Jürgens van het Duitsland-instituut in Amsterdam durft niet te voorspellen wie de nieuwe CDU-voorzitter wordt. "Het wordt uitermate spannend." Ook Jürgens noemt Merz de kandidaat met de meest uitgesproken meningen. "Er is een groot verschil in stijl, Merz vaart aan de wind" zegt Jürgens in Terzake. "Hij heeft zich lang opgesteld als een soort van anti-Merkel. Hij werkt polariserend en heeft met best wat mensen ruzie gemaakt."

Laschet is de kandidaat van de partij

— VRT-journalist Jeroen Reygaert

Wie zijn de twee andere kandidaten? Ook weer oudere en ervaren mannen dus. "De minder bekende is Norbert Roettgen, 55 en gewezen milieuminister. Hij wil de vernieuwer van de CDU worden" zegt Reygaert. Hij wil de jongeren aantrekken met het klimaatthema, en wil werk maken van vervrouwelijking en digitalisering. Hanco Jürgens van het Duitslandinstituut dicht hem het minst kansen toe.

De derde kandidaat is de 59-jarige Armin Laschet, de huidige minister-president van de bondsstaat Noordrijn-Westfalen. "Hij is de favoriet van de partij zelf, en ook een Merkelgetrouwe" zegt Jeroen Reygaert. "Hij komt van Aken, bij ons in de buurt en zou een woordje Nederlands spreken." Een man van het compromis dus. Maar of hij het straks misschien toch nog haalt van Merz, niemand die het op dit ogenblik durft te voorspellen.

Wordt de winnaar straks ook de opvolger van Merkel als bondskanselier?

In Duitsland worden er in september nieuwe parlementsverkiezingen gehouden. Het moment ook, waarop Angela Merkel afscheid neemt. Zeer belangrijke verkiezingen dus. Wordt de man die vandaag wordt verkozen tot CDU-partijleider dan ook de nieuwe kandidaat-bondskanselier? Zal hij Merkel ook als leider van Duitsland opvolgen? Dat is lang niet zeker.

"De christendemocraten doen het zeker goed in de peilingen" zegt Jeroen Reygaert, "de kans dat een christendemocraat ook de volgende regering zal leiden is dus reëel." Toch is dat niet noodzakelijk iemand van de CDU. Want in Beieren is er ook de zusterpartij CSU.  Nationaal komen de beide partijen op als één lijst. CSU en CDU bekijken samen wie kandidaat-lijsttrekker en ook kandidaat-kanselier is. Dat zou best wel eens Markus Söder van de CSU kunnen worden. "Hij is op dit ogenblik de meest populaire christendemocraat, en als ik mijn geld moet inzetten denk ik dat Söder wel eens de opvolger van Merkel kan worden" denkt Jeroen Reygaert.

Kiezen de Duitse christendemocraten vandaag dus de opvolger van Merkel? Ja, als voorzitter van de CDU. En wordt die ook de volgende bondskanselier? Dat kan, maar het is lang niet zeker.

Beluister gesprek met Jeroen Reygaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet