Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Eerst als één groot blok achter Angela Merkel, nu weerstand"

di 26 mei - 5:26

Duitsland wordt internationaal geroemd voor zijn aanpak van de coronacrisis. Het lijkt daar op wieltjes te lopen. Maar het rommelt wél degelijk tussen de federale regering en sommige deelstaten. Thüringen wil bijvoorbeeld heel ver gaan met de verspoelingen, omdat die deelstaat het minste aantal besmettingen heeft. Maar bondskanselier Angela Merkel staat op de rem en wil duidelijk niet té snel gaan.
Kanselier Merkel en Bodo Ramelow zien het anders.

De minister-president van de deelstaat Thüringen, Bodo Ramelow, wil vanaf 6 juni álle coronamaatregelen afschaffen en het beleid overlaten aan de gemeenten. Correspondente Judith Van de Hulsbeek in 'De Ochtend': "In eerste instantie leek het zelfs alsof hij alle mondkapjes en de anderhalve meter afstand wilde afschaffen. Intussen heeft hij gezegd dat hij wel maskers op het openbaar vervoer wil en geen grote evenementen. Ook wil Ramelow de regels herinvoeren van zodra er 35 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn. Maar... Ramelow wil écht 180 graden draaien. Hij wil kijken wat nodig is en de veiligheid meer de verantwoordelijkheid van de mensen zelf maken."

Van de Hulsbeek wijst erop dat het bondskanselier Angela Merkel te ver gaat. "Thüringen doet het natuurlijk goed met het minste aantal besmettingen over heel Duitsland. Op dit moment "slechts" 250 zieken meer. Het is een landelijke deelstaat met veel kleine dorpen waar al lang geen nieuwe besmettingen meer zijn. Ramelow vraagt zich af of die maatregelen - voor hem "het inperken van de grondrechten van mensen" - nog in verhouding zijn?"

Na de populariteit, druk op Berlijn

Andere Duitse deelstaten reageren wel een stuk rustiger, vindt Van de Hulsbeek. Ramelow heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen. De minister-president van Beieren noemde het "experimenteren met je eigen bevolking".

De woordvoerder van bondskanselier Merkel vindt dat Thüringen te snel wil gaan. "De afstandsmaatregelen en maskers hebben ons door deze crisis geloodst. Dáárom hebben we het zo goed gedaan, daar moeten we niet te snel afscheid van willen nemen", klinkt het. Merkel beseft dat de verschillen (aantal besmettingen, red.) tussen de regio's enorm zijn en zei begin mei al dat ze de regie grotendeels aan de deelstaten wilde overlaten.

Toch kan je de druk tussen Berlijn en de deelstaten niet ontkennen. Van de Hulsbeek.

In het begin stond iedereen als één blok achter Merkel, met weinig weerstand. Die weerstand is nu logisch en zie je steeds meer terugkomen.

Het bedwingen van de coronacrisis heeft Merkel en haar partij, de CDU, doen stijgen in populariteit. Is Merkel aan een tweede of derde leven begonnen, na de kritiek op haar migratieaanpak van "Wir schaffen das"?

"De populariteit swingt de pan uit. De CDU staat op 40 procent, een cijfer die de christendemocraten lang niet hebben gehad. Merkel blijkt een goede crisismanager. Kunnen we wel zonder Merkel, wordt er tegenwoordig gefluisterd?" (Merkel trad als partijvoorzitter van de CDU af en haar huidig mandaat als bondskanselier loopt in 2021 af, red.).

Luister naar het gesprek met Judith Van de Hulsbeek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet