Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Een kwalitatieve relatie via Tinder, kan dat wel?

ma 1 mrt. - 2:00

Online daten via Tinder is tegenwoordig niets nieuw. Maar zijn mensen die hun lief via Tinder vonden nu even tevreden over hun relatie als mensen die hun partner gewoon toevallig tegenkwamen? In Zwitserland deden ze er onderzoek naar. “Hoe je iemand ontmoet, doet er niet zo veel toe” zegt relatiedeskundige Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten'
© Cody Black (Unsplash)

Je zou er soms aan twijfelen, maar er zijn wel degelijk mensen op Tinder die op zoek zijn naar een vaste relatie. En die relatie kan kwalitatief zeker goed zitten.

Een studie van Zwitserland onderzocht de tevredenheid bij partners die elkaar online en offline hebben leren kennen. De conclusie is duidelijk. “Hoe je iemand ontmoet, doet er niet zo veel toe” vertelt Rika Ponnet. Er is geen verschil. “De wijze waarop een relatie tot stand komt, heeft geen impact op de latere relatietevredenheid.”

De wijze waarop een relatie tot stand komt, heeft geen impact op de latere relatietevredenheid.

Toch zijn er een paar opmerkelijke verschillen tussen beide manieren van ontmoeten. Mensen die elkaar via een online weg hebben leren kennen, gaan sneller samenwonen. En de niet-samenwoners via Tinder zijn gelukkiger dan de niet-samenwoners buiten de online kanalen. Rika Ponnet legt dit uit. “Mensen die online connecties zoeken, zijn vaak meer open, en dus ook beter in staat om de connectie te onderhouden, ook al wonen ze niet samen. "Zij leren van het begin via online wegen toch intimiteit op te bouwen." Onderzoekers merken toch nog iets anders op. Wanneer het niet goed gaat in een relatie, zien ze die mensen sneller afhaken en terug op zoektocht gaan naar een nieuwe partner online.

Nieuw verloop

Ponnet vertelt dat het ook heel democratiserend werkt en dat relaties van tegenwoordig een ander verloop kennen. “In de datingfase is er nog niet echt sprake van exclusief engagement. Zolang het idee van een relatie niet uitgesproken is, heb je ook de vrijheid om andere mensen te zien, ook op intiem vlak." Zeker bij jongere generaties zien ze dit. “Er is minder homogamie bij mensen die elkaar via die systemen leren kennen.” Daarnaast is er ook gewoon meer diversiteit.

Vandaag is Tinder heel populair en zeer toegankelijk. De coronacrisis heeft dit natuurlijk ook een boost gegeven. “Er wordt enorm veel online contact gezocht en uitgebouwd.”

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet