Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

"Een open kantoor is even luid als het midden van een kruispunt"

ma 26 sep. - 5:10

Veel mensen bevinden zich, meestal zonder het zelf te beseffen, ergens op het spectrum van een neurodiverse afwijking. Ze hebben het gevoel net iets anders te zijn dan wat als 'normaal' wordt gezien. Maar waarom zou 'abnormaal' niet 'abnormaal goed' kunnen zijn? Peter Ampe en Emily Rammant schreven er een boek over, en kwamen langs bij Annelies Moons, in 'Voorproevers'.    
Voetgangers op een drukke plaats

Je kunt niet stilzitten. Je houdt niet van onaangekondigd bezoek. Je checkt noodgedwongen vijf keer of het licht uit is. Maar ook: je ziet details die niemand opmerkt. Je bedenkt keer op keer verrassende oplossingen. Je kunt uren aan een stuk geconcentreerd werken.

Het boek 'Abnormaal Goed' focust bewust niet op de vele valkuilen van neurodiverse aandoeningen als AD(H)D, ASS, dyslexie of OCS. Wel zet het volop in op de bijzondere talenten die er hand in hand mee gaan, vertellen auteurs Peter Ampe en Emily Rammant in 'Voorproevers'. 

Een voorbeeld: Nicola Tesla, uitvinder van de wisselstroom. "Als hij bij de verkeerde mensen zat, had hij direct ruzie en trok hij zich terug", zegt Ampe.

"Een open kantoor is een dooddoener voor de concentratie"

Ook de fysieke ruimte waarin mensen met een neurodiverse afwijking zich bevinden, speelt een grote rol. "We weten dat prikkels gevoelig zijn. Een open kantoor is een dooddoener voor de concentratie. De psychiater waarmee we hebben samengewerkt omschrijft het als het midden van een kruispunt. Probeer daar maar eens je telefoontjes te doen of je te concentreren om een belangrijk document te lezen."

Over de auteurs van 'Abnormaal Goed'

Peter Ampe is een internationaal gelauwerd reclamecreatief en columnist, onder andere voor het Engelse creativiteitsmagazine Little Black Book. Hij heeft uitgesproken kenmerken van ASS en ADHD.

Emily Rammant is handelsingenieur, businesscoach en medeoprichtster van het coachingbedrijf YIN United. Met haar lichte vorm van ADHD en OCS, en een flinke dosis emotionele intelligentie, ondersteunt ze ondernemers en bedrijven die kampen met vragen rond hun identiteit, leiderschap en bedrijfscultuur.

 

 

Lees ook

Serge Simonart: “Ik ben al 2.000 keer in Londen geweest, maar ik heb er nog nooit de metro genomen”

's Werelds grootste anglofiel, zo noemt Serge Simonart zichzelf. Het mag dus niet verbazen dat hij ondertussen al 2.000 keer in Londen is geweest. Maar de metro? Die heeft hij er nog nooit genomen, vertelt hij in 'Voorproevers'.

20 september 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet