Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Waarom we niet op ons gemak zijn op een vreemd gemak

ma 3 jun. - 10:08

Iets wat velen onder ons zullen herkennen: je gaat op vakantie en je merkt dat je de eerste dagen moeilijk ‘naar de wc kan gaan’. Waaraan ligt dat? Kunnen we ons moeilijker ontlasten op een niet vertrouwde toiletpot?
toilet

Stress

"Er loopt een zenuw, de nervus vagus, rechtstreeks van de hersenen naar het spijsverteringsstelsel. In ons zenuwstelsel zijn er twee systemen,  parasympathisch en orthosympathisch systeem. Het parasympathisch systeem beïnvloedt organen zodat die in rust en herstel komen. Het orthosympathisch systeem doet het tegenovergestelde, laat onze organen, spieren in actie schieten. Om de stoelgang in beweging te krijgen moet dat parasympathische boven het orthosympathische systeem uitstijgen." zegt Bingé.

"In stresstoestand darmbewegingen maken is heel moeiijk. Er zijn verschillende oorzaken denkbaar voor die stress: het besef dat je bips op dezelfde plek zit waar enkele minuten nog een andere bips zat, of bijvoorbeeld de andere vorm die toiletten soms hebben in het buitenland. Dus als je niet ‘op je gemak’ bent ‘op het gemak’ kan je last krijgen van verstopping."

Hoe ongezond is het als je dagenlang niet naar het toilet kan gaan? 

"Het is op zich wel goed om elke dag stoelgang te maken. Verstopping is slecht voor je darmflora want die zijn net gebaat bij veel darmtransit. Ook dreigt het gevaar dat de darm de afvalstoffen en afbraakproducten in de stoelgang opnieuw gaat opnemen en dat is natuurlijk ook niet gezond. Maar de  stoelgangfrequentie is heel persoonlijk. Sommige mensen gaan maar twee à drie keer per week en hebben toch een goede spijsvertering. Anderen gaan twee à drie keer per dag en die zijn ook gezond." 

Zijn er manieren om je spijsvertering weer op gang te krijgen?

"Rustig worden, bijvoorbeeld door ademhalingoefeningen. Zorg dat je dat comfortabel op de pot zit. Ook de hoek waarin je zit is belangrijk. Vele toiletten zijn wat te hoog waardoor de endeldarm een beetje geknikt raakt.  Het is beter dat de bovenbenen een hoek maken met het bekken,  bijvoorbeeld door je voeten op een bankje te zetten. Zo wijst het laatste stuk van de dikke darm recht naar beneden." 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet