
De Wereld van Sofie
"Een sekte begint als een warm bad, maar eindigt als een koude douche"
do 28 mrt. - 11:04

Gisteren ging het in 'Pano' over seksueel misbruik bij de getuigen van Jehova en hoe dat al heel wat jaren in de doofpot gestopt wordt. 'De Wereld van Sofie' ging er dieper op in. Hoe kon dat misbruik gedijen in die sekte, en waar staan de getuigen van Jehova precies voor? Wanneer noem je een beweging precies een sekte? Is er altijd een charismatische leider en hoe komt het dat die er in slagen ook de meest rationele en hoogopgeleide mensen mee te krijgen?
"Ik voelde dat er iets niet in orde was"
Ook Johan Detraux vertelde zijn verhaal. Hij is vroeger zelf een getuige van Jehova geweest. "Ik was een prille twintiger en altijd al geïnteresseerd in godsdienst", vertelt hij. "Ze belden bij me aan en gaven me een gratis bijbel-studie. Na verloop van tijd werd ik uitgenodigd om naar vergaderingen te komen waar ik heel liefdevol ontvangen werd, het was een love bombing.”
Langzaam maar zeker werd Detraux verleid om mee te gaan in het verhaal. En ondertussen nam het contact met de buitenwereld af. "Er waren veel vergaderingen en je moet vaak op pad."
Toch probeerde hij kritisch te blijven. "Ik had vragen, en werd altijd gesust. Maar de eerste keer dat ik een uitgeslotene tegenkwam, voelde ik dat er iets niet in orde was. Een uitgeslotene wordt geëxcommuniceerd, mag niet praten en zelfs geen hand geven aan andere leden. Een sekte begint als een warm bad, maar eindigt als een koude douche"
"Enorm gevoel van vrijheid"
Detraux stapte eruit en voelde toen pas wat hij gemist had. Ondertussen is hij medewerker van de sektewaakhond IACSSO en ex-voorzitter van het SAS (Studie en Adviesgroep Sekten). Hij is expert hulpverlening aan voormalige sekteleden.
"Toen ik er uit ging, kreeg ik een enorm gevoel van vrijheid over mij. Maar je kan het niet zomaar van je afschudden. De angstgevoelens die je al die tijd aangepraat werden en de schuldgevoelens dat je de banden met hen doorbreekt, blijven je parten spelen. Het is als een verslaving. Veel mensen hervallen. Daarom proberen wij met het SAS mensen en hun familie te helpen."