Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Correspondente in Pakistan houdt hart vast: "Ze zijn hier precies vergeten dat corona bestaat"

di 26 mei - 5:58

"De kans dat je in Pakisten besmet raakt, is veel groter dan in een ander land." Voor correspondent Wilma van der Maten is het duidelijk: de Pakistanen zijn precies vergeten dat het coronavirus nog volop de ronde doet. Beelden van overvolle markten en massabijeenkomsten aan de moskee doen haar vrezen voor een grote toename aan besmettingen én overlijdens.
© AFP

Het Suikerfeest in Pakistan bracht beelden mee van duizenden moslims die samen aan het bidden waren, tegen het advies van de overheid in. "Het waren niet alleen de gebeden bij de moskeeën, er zijn ook beelden van overvolle markten", vertelt correspondente Wilma van der Maten in 'De Ochtend'. "Er was wél een lockdown, maar de premier stond onder druk. Het Suikerfeest is nog specialer dan bijvoorbeeld het kerstfeest in Europa: iedereen hier moet nieuwe kleren aan, de koelkast moet worden gevuld, het is hét moment waarop de handelaren voor het hele jaar hun geld verdienen. De markten gingen dus open, "onder toezicht van de politie" werd gezegd. Ik ben vanuit mijn auto gaan kijken en ik denk dat we de komende tijd echt een overdosis krijgen aan nieuwe patiënten en nieuwe overlijdens. Mensen zijn precies vergeten dat het coronavirus nog bestaat."

Nochtans zijn er wel ook nu al besmettingen in Pakistan. "De curve in Pakistan gaat al heel sterk omhoog, we zitten hier over de 50.000 besmettingen en het moeten er nog veel meer zijn want hier wordt nauwelijks getest", zegt van der Maten. "Het aantal doden ligt rond de 1.000. De Pakistanen vinden dat het meevalt en dat hier geen toestanden zijn zoals in Europa. "Wat zijn nou duizend doden op een bevolking van 220 miljoen?", vragen ze zich luidop af. In de moskee hebben ze ook horen zeggen "Laat het Westen toch praten, Allah zorgt voor ons". De mensen gaan hier gewoon verder. Je ziet niemand mondmaskers dragen en ook het handen wassen dat moest gebeuren voor het binnengaan bij de moskee, gebeurt niet. Het is hier gewoon géén onderwerp. Mensen denken "We gaan toch al dood, als het niet aan corona is, dan is het wel aan een andere ziekte"."

Corona is hier gewoon géén onderwerp

Nochtans had de overheid een draaiboek klaar. "Zo mogen er niet meer dan vijf mensen tegelijk binnen bij de winkel, de bank en de supermarkten en is een mondmasker er verplicht. Maar daar gaat alleen de elite naartoe."

"Ik moet zelf de hele tijd tegen mezelf zeggen: houd afstand, was je handen. Dit is overigens ook een land waar mensen vaak samen in één kamer slapen. Ze moeten dus kiezen: of binnenblijven of buiten de frisse lucht in."

Bovendien zijn er veel andere angsten, ziektes en bedreigingen in Pakistan. "Hoeveel mensen sterven hier elke dag aan ondervoeding? We gaan straks het regenseizoen in met de denguemug, een mug die ook mensen kan doden. Je ziet ook dat de economie omlaag gaat en de angst dat de economie zou instorten en dat er straks een voedseltekort zou zijn, is veel groter dan hoeveel mensen besmet raken met corona."

"Gezondheidszorg is hier heel slecht"

Van der Maten leeft zelf alvast heel strikt. "Ik zal niet naar zo'n markt gaan, ik zie nauwelijks mijn vrienden en niemand komt over de vloer. Ik denk er maar beter niet over na, maar de kans dat je in een land als Pakistan besmet raakt, is groter. De gezondheidszorg is hier overigens heel slecht. Ik geloof dat er nog geen één procent van het nationale inkomen aan de gezondheidszorg wordt besteed. Dat zit ook de elite dwars. Die hebben allemaal verzekeringen voor dure ziekenhuizen in het buitenland, maar er vliegen intussen geen vliegtuigen meer."

Beluister het gesprek met Wilma van der Maten via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet