Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Epidemiologe Vandamme: "België bereikt coronapiek pas binnen twee weken, wellicht maatregelen langer aanhouden"

wo 18 mrt. - 0:24

We zullen de huidige maatregelen van de overheid langer moeten aanhouden dan 5 april, dat schat professor epidemiologie Annemie Vandamme (KU Leuven) in. Zij vermoedt dat België de piek in aantal besmettingen pas binnen twee weken zal bereiken. Maar Vandamme is ook hoopgevend. "We weten nu enorm veel over het virus", zegt ze in 'De Ochtend'.
Containers aan het UZA (© Charlotte Gekiere, Belga)

Annemie Vandamme noemt de nieuwe, strengere maatregelen een goede zaak. "Ik denk dat dit nodig was, opdat de bevolking zou realiseren hoe ernstig de situatie is." De overheid voert de maatregelen geleidelijk in. Logisch, vindt Vandamme. "Het is moeilijk voor de bevolking om dit zo plots te doen en de overheid doet dit om te vermijden dat mensen het allemaal zouden omzeilen."

De helft van de mensen die corona heeft, zal het zelf nooit weten

Vandamme is ook hoopvol voor de toekomst. "Wij weten nu enorm veel over het virus. Er is geen enkel virus waarvan wij op zo'n korte tijd zoveel te weten zijn gekomen. We weten nu bijvoorbeeld dat de mensen die geen symptomen vertonen toch het virus kunnen doorgeven, dat wisten we een maand geleden niet. We hebben min of meer een idee van hoeveel geïnfecteerden zonder symptomen of met lichte symptomen er nu rondlopen. Ongeveer de helft van de mensen die het nieuwe coronavirus heeft, zal dat zelf nooit weten."

Eerste vaccin getest

Vandamme benadrukt dat er nog geen medicijn is. "Er zijn wel stilaan gegevens vanuit China en Italie over hoe de symptomen kunnen verlicht worden en hoe de kritische gevallen te behandelen."

Een vaccin? Het is nog nooit zo snel gegaan bij geen enkele ziekte

Gisteren werd er ook een vaccin getest. "Dat dienen ze toe aan gezonde personen om te zien of het veilig is (= zonder ongewenste neveneffecten). Het gaat ongelofelijk snel. Er is geen enkele ziekte waarbij dit zo snel gebeurt. Dat is hoopgevend." Zowel medicijnen als een vaccin zijn uitermate belangrijk. "Met de medicijnen kunnen we het sterftecijfer naar beneden halen, en met het vaccin kunnen we het virus aanpakken."

China versus Italië versus ons land

Vandamme kon in het begin corona zelf moeilijk inschatten. "Ik had de impact en de grootte van de pandemie niet voorzien. Ik heb hieruit ook een les geleerd."

Moet de piek nog komen? "Jawel. China heeft van in het begin véél strengere maatregelen genomen dan wij en die zijn voorbij de piek. Italië heeft langer gewacht om strenge maatregelen te nemen, maar die hebben ze nu en daar is de piek nog niet voorbij. De diagnoses van infecties in Italië stagneren intussen, maar die diagnoses worden natuurlijk enkel gesteld voor kritische gevallen. Dat verstoort de cijfers. Ik heb de indruk dat Italië toch richting piek aan het gaan is."

Vandamme voorspelt dat de piek in BelgIë pas bereikt zal zijn binnen 10 tot 14 dagen. "De maatregelen die we al hadden, waren voldoende maar we hebben die niet voldoende opgevolgd. Ik denk we dat we de huidige maatregelen langer (dan 5 april, red.) gaan moeten volhouden."

Beluister het gesprek met Annemie Vandamme via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet