Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Interne Keuken

“Er woedt een oorlog om de olifant te redden”

za 5 mei - 2:19

In Afrika zijn op 10 jaar tijd minstens 100.000 olifanten gedood. Milieu-ngo’s spelen een opmerkelijke rol in de bescherming van de dieren. "Milieu-donoren, die normaal op een andere manier steun bieden, bewapenen nu parkwachters om de olifant te redden”, zegt professor Kristof Titeca.
Kai Mook is heel wat beter af dan zijn Afrikaanse vriendjes.

“De helft van alle olifanten in Oost-Afrika zijn op 10 jaar tijd gedood”, vertelt Kristof Titeca, professor Internationale Ontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen, in Interne Keuken. “Het gaat om 100.000 olifanten in totaal. De reden is de geëxplodeerde vraag naar ivoor.”

Met alle Chinezen

Die vraag hangt samen met de grote hoeveelheid Chinezen die er wonen. “China is heel sterk aanwezig in Afrika. En vanuit dat land is er steeds een grotere vraag naar ivoor.”

“In China is ivoor een statusproduct. De groeiende middenklasse in China en geheel Zuidoost-Azië zorgt ervoor dat de vraag naar ivoor geëxplodeerd is.”

Honingpot

De gevolgen daarvan zag Titeca met zijn eigen ogen. De Antwerpse professor legt zich vooral toe op de grensgebieden van Oeganda en voerde ook onderzoek in Garamba, een natuurpark in Congo vlak bij de grens met Oeganda, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De olifanten zijn in een razend tempo gedood

“In de jaren ’70 waren er in Garamba nog 22.000 olifanten. Daar zijn er nu maar 1200 van over. De olifanten zijn in een razend tempo gedood.”

“Dat vierlandenpunt is een honingpot voor gewapende groeperingen. Het biedt hen massa’s mogelijkheden, onder meer voor stropen en de smokkel van ivoor, want de staat is er afwezig.”

Parkwachters worden militairen

“Een nieuwe generatie van milieu-ngo’s mengt zich daar nu in. Er woedt een oorlog om de olifant te redden. De ngo’s gaan nu die parken overnemen door parkwachters te trainen. Ze gaan hen militair uitrusten.”

“Het is een heel gepolariseerd debat. Milieu-donoren steunen normaal het milieu op andere manier, maar in zo'n gebied heb je natuurlijk wapens nodig. Dat debat woedt nu in de ngo-wereld.”

Herbeluister het interview met Kristof Titeca hier vanaf minuut 38.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet