Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Kies 19

"EU zal nooit akkoord gaan met uitbetaling voor Arco-spaarders. Het wordt tijd dat men dit klaar en duidelijk zegt"

do 23 mei - 6:07

Voor voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) mag een uitbetaling voor Arco-spaarders gerust in het volgende regeerakkoord, alleen gelooft hij niet dat de volgende regering de gedupeerden effectief zal uitbetalen. Dat heeft hij gezegd in 'KIES19'.
Hendrik Bogaert en Johan Van Overtveldt

Johan Van Overtveldt ging vanochtend in debat met Hendrik Bogaert (CD&V). Een gevoelige kwestie tussen de twee partijen blijft de Arco-kwestie. Arco was een coöperatieve binnen de Christelijke zuil (vroeger ACW, nu Beweging.net). Tijdens de financiële crisis in 2008 ging Arco overkop, waardoor ruim 800.000 spaarders hun geld verloren. De federale regering had beloofd om de gedupeerden hun geld terug te betalen, maar dat is niet gebeurd.

"Een woord is een woord", zegt Hendrik Bogaert daarover. Hij vindt dat de volgende federale regering alsnog werk moet maken van een regeling voor de Arco-spaarders.

(lees verder onder de foto)

Europa moet goedkeuring geven

Als de regering beslist om Arco-gedupeerden hun geld terug te geven, zal de regeling moeten worden goedgekeurd door Europa. Dat blijft een heikel punt. De Europese commissie had eerder gezegd dat een terugbetaling onmogelijk is, maar werd hiervoor teruggefloten door het Europees Hof van Justitie.

CD&V put daar hoop uit dat Arco-spaarders alsnog vergoed kunnen worden, maar Johan Van Overtveldt koestert weinig illusies. "Het Europees hof heeft beslist dat de commissie België niet kan verbieden om een regeling uit te werken, maar die regeling zal nog steeds goedgekeurd moeten worden door Europa. Dat zal nooit gebeuren. Het wordt tijd dat men dat klaar en duidelijk zegt."

Men moet nu eens heel duidelijk zeggen: indien er geld voor Arco op tafel komt, zal het van Beweging.net moeten komen.

(lees verder onder de foto)

"Het gaat over gelijkberechtiging van gedupeerden, daar kijkt de Commissie streng op toe. Als België met Arco de dam doorbreekt, ga je over heel Europa dezelfde reacties: dan willen Nederlanders vergoed worden voor ABN Amro."

Dat zal volgens Van Overtveldt nooit gebeuren. "Men moet nu eens duidelijk zeggen: indien er geld voor Arco op tafel komt, zal het van Beweging.net moeten komen."

Arco mag voor Van Overtveldt gerust in een volgend regeerakkoord staan. "Je mag in een regeerakkoord doen wat je wil, maar je zal het akkoord van Europa moeten hebben. En dat zal er niet komen. Het wordt tijd dat men dit klaar en duidelijk zegt."

Bekijk het integrale debat:

Bron: vrtnws.be en 'KIES19'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet