Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

"Ga eens na hoeveel keer je op een dag 'neen' zegt tegen je kinderen"

ma 29 okt. - 6:28

Geen inspiratie voor deze herfstvakantie? Psycholoog Nina Mouton heeft een idee!
Nina Mouton (foto © Sven Rammeloo)

Yes-day

Geen inspiratie voor deze herfstvakantie? Ik heb een idee! Ga eens na hoeveel keer je op een dag 'neen' zegt tegen je kinderen. Ik zal het je zeggen: heel veel. En vaak onbewust. We ontzien ons de moeite, hebben haast, zijn moe, willen tijd voor onszelf, hebben geen zin in gedoe... En er volgt een bijna automatische 'neen'. Volledig normaal in ons drukke bestaan, maar wat als je nu eens jà zei? En dat een volledige dag? In Amerika zijn ze er al een tijdje mee bezig: Yes day! Een héle dag 'ja' zeggen tegen je kinderen.

Bang hoe je kinderen zullen reageren als ze weten dat ze 24 uur op elke vraag ja als antwoord krijgen? Toen ik het idee pitchte bij de onze, was hun enthousiasme onstuitbaar, maar waren hun vragen eigenlijk bijna teleurstellend: iPad-tijd! Samen koekjes maken! Samen spelletjes spelen! Ik had zotte vragen verwacht, maar eigenlijk vroegen ze heel gewone dingen. En vooral: véél tijd samen.

Toen de dag aanbrak waar ze al een hele tijd - en zeker de laatste week - naar uitkeken, bleken de kindjes beiden ziek. Miro, net voor hij koortsig in slaap viel in mijn armen: "gaan we een volgende keer ja-dag doen, mama?" Met mijn hand op mijn hart kon ik voluit ja antwoorden, want ik had er wel zin in. Een hele week lang hadden ze plannetjes bedisseld en deze zeker niet met ons overlegd: "Dan is het een verrassing voor jullie en dan kunnen jullie jullie niet voorbereiden, dat is nog leuker!".

Toen mijn achtjarige nog eens in mijn armen in slaap viel, net zoals toen hij écht klein was, leek het wel Yes-day voor mij. Hier zeg ik nooit neen tegen en hij vandaag ook niet.

Lectuur: Amy Krouse Rosenthal - Yes day!

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet