Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Geen fiscale voordelen meer voor vervuilende bedrijfswagens

di 20 apr. - 6:56

"Werkgevers zullen nog altijd een benzine- of dieselwagen mogen aanbieden, maar de fiscale voordelen voor vervuilende bedrijfswagens zullen wegvallen". Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aangekondigd in 'De Ochtend". Hij deed er de regeringsplannen uit de doeken om tegen 2026 het volledige bedrijfswagenpark uitstootvrij te maken.
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

Enkel wagens die geen broeikasgassen uitstoten, zoals elektrische auto's, zullen na 2026 nog 100 procent fiscaal aftrekbaar zijn. Dat is de kern van het plan van Financiënminister Vincent Van Peteghem (CD&V) dat moet zorgen dat alle bedrijfswagens emissievrij worden.

Als de werkgever na 2026 kiest voor een nieuwe bedrijfswagen die rijdt op benzine of diesel, zal die niet langer fiscaal aftrekbaar zijn en vervalt ook de kostenaftrek bij de werknemer voor het woon-werkverkeer.  "Dit wordt een hefboom om ons volledige wagenpark te vergroenen", aldus de minister.

Dit wordt een hefboom om ons volledige wagenpark te vergroenen.

Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor een lichte vracht. Als die wagen niet emissievrij is, daalt het fiscaal voordeel met de helft.

(lees verder onder de foto)

Vincent Van Peteghem (© Dirk Waem, Belga)

Vincent Van Peteghem (© Dirk Waem, Belga)

Meer laadpalen

De regering wil ook dat de laadpaalinfrastructuur wordt uitgebreid. "Het zal fiscaal interessant worden om thuis of op het werk laadpalen te installeren", aldus de minister. "Men zal een belastingsvermindering krijgen voor de kosten die men hiervoor maakt." Er moet volgens Van Peteghem op verschillende fronten worden gewerkt: "niet alleen bij mensen thuis, maar ook in de publieke ruimte moeten er veel meer laadpalen komen."

Beluister het gesprek met Vincent Van Peteghem in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet