Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Geen vrouw in het directiecomité van de Nationale Bank: dat gaat niet"

ma 5 nov. - 7:48

Vicepremier Didier Reynders (MR) is duidelijk: in het directiecomité van de Nationale Bank moeten ook vrouwen zetelen. "Geen vrouw in het directiecomité, dat gaat niet", aldus Reynders in 'De Ochtend'. Ook voor bevoegd minister Johan Van Overtveldt is het "bespreekbaar" om alsnog iemand anders te benoemen als gouverneur bij de nationale bank.
Didier Reynders

Vorige week ontstond politieke ophef over de voordracht van Steven Vanackere (CD&V) als directielid van de Nationale Bank. Als Vanackere zijn partijgenote Marcia De Wachter vervangt als directeur, zal er geen enkele vrouw meer in de directie zetelen. Vooral Open VLD had daar felle kritiek op.

Reynders erkent dat nog te veel directiecomités vooral uit mannen bestaan. "Bij Buitenlandse Zaken zaten er in het begin van deze legislatuur ook alleen maar mannen in de directie. Ik heb ondertussen twee vrouwen benoemd", aldus Reynders.

Daarnaast hebben overheidsbedrijven zoals NMBS en Proximus ook een vrouw als CEO gekregen. Reynders is dan ook duidelijk: "geen enkele man in het directiecomité bij de National Bank, dat gaat niet."

Volgens Reynders is het "vooral een verantwoordelijkheid van de minister van Financiën en van de partij van Vanackere (CD&V, nvdr)".

Van Overtveldt: "We moeten politieke evenwichten respecteren"

Vanackere werd benoemd door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), maar die onderstreept dat het gaat om een politieke benoeming, en dat CD&V iemand mocht voordragen.

De minister geeft toe dat het directiecomité op die manier niet meteen de samenleving anno 2018 meer zou weerspiegelen. "Dat is een understatement". Toch merkt de minister op dat alle politieke partijen boter op het hoofd hebben. "De voorbije tien jaar heeft iedereen bij de Nationale Bank mannen benoemd."

(lees verder onder de foto)

Johan Van Overtveldt

Johan Van Overtveldt

De benoeming van Vanackere is nog niet definitief. Het koninklijk besluit dat de aanstelling moet bezegelen, is immers nog niet genomen. Of er nog een discussie over zal plaatsvinden aan de regeringstafel, zoals Open VLD wil, moet premier Charles Michel beslissen, zegt Van Overtveldt. "Wat mij beteft is het bespreekbaar", zegt hij.

Toch waarschuwt de N-VA'er dat ook de "politieke evenwichten" binnen de directie moeten worden gerespecteerd. Elke partij heeft zo zijn mannetje in het bestuur, en het was nu eenmaal aan CD&V om een nieuwe directeur te benoemen, aldus Van Overtveldt.

Beluister het interview met Didier Reynders:

Beluister het interview met Johan Van Overtveldt:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet