Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Germain Pirlot: de Belg die de euro uitvond

di 21 dec. - 1:03

Quizzers, onthoud deze naam. Geschiedenisleraar Germain Pirlot is de officiële ‘uitvinder’ van het woord ‘euro’. Alleen braaf een briefje naar de Commissievoorzitter sturen was ervoor nodig.
Germain Pirlot

Economen in de jaren ’80 waren het er al lang over eens: één munt over heel Europa is een slim idee! Maar politiek lag dat natuurlijk heel gevoelig. Landen willen namelijk graag het hoofd van een koning en een president op zo’n biljet hebben staan. Dat straalt macht uit. En soevereiniteit. En de Duitse mark was toch zoveel meer waard dan de Belgische frank of de Griekse drachme? Dat zomaar afgeven, was lang niet evident. En toch gebeurde het.

Twee Belgen blijken cruciaal te zijn voor die euro, zo blijkt uit de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’. Een van hen was Mark Eyskens, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken. Maar er is nog ook die andere Belg: Germain Pirlot. De officiële ‘uitvinder’ van het woord euro. Alleen braaf een briefje naar de Commissievoorzitter met zijn suggestie sturen was ervoor nodig. “Een maand erna kreeg ik al een antwoord, waarin ik bedankt werd.” Het bleef bij dat bedankbriefje, Pirlot kreeg er geen geld voor, en geen oorkonde.

Een onvergetelijke anekdote aan de familie is wat Germain Pirlot overblijft. Staat wel mooi op zijn cv.

Luister naar de podcast 'Het Mirakel van Schuman':

Ontdek ook andere Radio 1-podcasts:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet