Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Ayco

Ayco

Guy Swinnen over overlijden van kompaan Willy Willy: "Als iemand een échte rocker was: dan hij wel"

do 14 feb. - 13:33

Guy Swinnen, frontman van The Scabs en jarenlang bandgenoot van Willy Willy reageert zwaar aangedaan op de dood van zijn collega en goede vriend. Vorige week speelden ze een bijzonder symbolisch concert op de MIA's, waar Willy persoonlijk de Lifetime achievement award voor The Scabs in ontvangst mocht nemen. "Hij heeft alles op alles gezet om daar nog bij te zijn. We wisten dat het daarna snel bergaf kon gaan, maar afscheid komt altijd te vroeg", vertelt Swinnen bij Ayco Duyster.
Guy Swinnen (foto © Libelia De Splenter)

"Ik zat gisterenavond naast Willy aan zijn sterfbed, samen met zijn vrouw. We zijn hier niet goed van", zegt een geëmotioneerde Guy Swinnen bij Ayco.  "Afscheid komt altijd te vroeg: we hadden allemaal gehoopt dat dit nog niet meteen zou gebeuren."

Hoewel Willy streed tegen kanker, wilde hij volgens Swinnen zo lang mogelijk doen wat hij het liefst deed: op het podium staan en muziek maken. "Hij is zelfs gestopt met zijn tweede chemokuur om te blijven optreden met ons. Vorige week op de MIA's heeft hij een laatste krachttoer uitgehaald. Willy heeft alles op alles gezet om erbij te zijn, ook al kostte het hem enorm veel energie", vertelt Swinnen.

"We hebben Willy in een rolstoel moeten begeleiden tot op het podium. Pas vlak voor het doek openging, leefde hij op. Hij heeft zich helemaal gesmeten en hij heeft nog prima gitaar gespeeld, iets wat in zijn toestand absoluut niet evident is. Het was zijn grote wens om er nog bij te zijn, dus we zijn blij voor hem dat hij dat nog heeft meegemaakt. Ook al beseften we allemaal dat het na de MIA's snel bergaf kon gaan."

The Scabs zijn momenteel bezig aan een theatertournee, die nog tot mei duurt. "Hoe het verder moet? Daar hebben we als groep nog niet over gepraat. We hebben morgen een optreden in Diksmuide. We gaan die show proberen te spelen. Proberen. Het is een goede manier om dit verdriet te verwerken én het was Willy's wens dat The Scabs zouden blijven doorspelen."

Hoe Swinnen Willy Willy zal herinneren? "Als een muzikant pur sang, die leefde voor zijn passie.  Willy deed alles voor zijn muziek. Als je iemand een echte rocker kan noemen: dan hij wel."

Beluister het gesprek met Guy Swinnen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet