Hannah (16): “Moet ik echt nog 45 jaar lang hetzelfde probleem hebben?”
ma 17 mei - 9:40
“Ik was ongeveer elf jaar toen ik voor het eerst ongesteld werd. Dat was op reis, in Zwitserland. We gingen vaak wandelen, dus het was ook niet gemakkelijk om altijd mee te gaan. We waren daar ook niet op voorzien, dus medicatie hadden we niet bij. Dat was een beetje een domper op de reis.”
Aan het woord is de 16-jarige Hannah. In de eerste aflevering van ‘Ongesteld’ vertelt ze over haar vroege menstruatie en wat dat met haar deed.
Eerste van de klas
“Ik wilde dat echt niet, ik vond dat zo oneerlijk. Ik was ook de eerste van mijn klas dus ik kende niemand anders die daar ook al mee contact was gekomen. Het is ook iets dat enkel vrouwen ervaren. Je kan dat wel vertellen tegen je papa en je broer, maar zij kunnen ook enkel zeggen: ‘Oei ja, dat moet vervelend zijn.’ En ook, het verschilt altijd van persoon tot persoon."
Voor mij was die vroege menstruatie een vergiftigd geschenk.
"De ene heeft bijna geen last, de ander moet superveel pillen nemen om de pijn tegen te gaan. Het is voor niemand exact hetzelfde. Het is een beetje alsof een gemene rechter beslist: jij hebt veel last, jij minder. Jij begint vroeg, jij begint laat. En ik had het gevoel dat die rechter mij enorm had benadeeld door mij dat zo vroeg te geven, als een vergiftigd geschenk.”
Nog 45 jaar elke maand hetzelfde probleem
Wist Hannah bij die eerste menstruatie meteen wat er gebeurde? “Ik denk het wel, maar ik denk dat ik heel ontkennend was omdat ik het echt niet wou. Omdat het iets is dat je 12 keer per jaar hebt, en in mijn geval van mijn 11e tot pakweg mijn 55e. Het is vermoeiend en je weet dat er emoties mee gepaard gaan die je anders niet voelt."
Ik zal altijd donkere kleren aandoen als ik mijn maandstonden heb. Je bent er altijd mee bezig.
"Ook op het vlak van kledij, ik zal altijd donkere kleren aandoen als ik mijn maandstonden heb. Zodat als je doorlekt, het niet te hard zou opvallen. Je bent er altijd mee bezig. Dat was voor mij het frustrerende: moet ik echt nog 45 jaar elke maand opnieuw hetzelfde probleem hebben?”
Vragen
Toen Hannah merkte dat ze haar regels had gekregen, ging ze naar haar mama met een heleboel vragen. “Ik ben naar mijn mama gegaan en heb gevraagd: wat moet ik nu doen? En is dat normaal dat ik daar zoveel buikpijn van heb, is dat voor altijd, wanneer gaat dat stoppen? Zijn er middelen om dat tegen te gaan?”
Openheid en erkenning
Ook op school wordt er vooral onder dichte vrienden over menstrueren gepraat. “Het is niet dat ik voor heel de school of klas ga roepen: ‘Hey gasten, ik heb m’n regels!’ Je gaat dat eerder zeggen tegen de mensen die je echt vertrouwt. Langs de andere kant zou het ook wel leuker zijn moest er meer openheid en erkenning komen. Want het is toch wel ergens een ongemak, elke maand."
Als je zegt dat je buikpijn hebt door je darmen vindt iedereen dat normaal, maar als je zegt dat het van je regels is, dan kijken ze anders.
"Het zou fijn zijn moest er makkelijk over gepraat kunnen worden met iedereen, en niet enkel met vrienden. Als je zegt dat je buikpijn hebt door je darmen vindt iedereen dat normaal, maar als je zegt dat het van je regels is, dan kijken ze anders.”
Vraagtekens in de lagere school
Hannah kreeg haar maandstonden op het einde van het vijfde leerjaar. Ze was daar niet goed op voorbereid vindt ze. Pas in de tweede helft van het zesde leerjaar kreeg ze lessen seksuele opvoeding, en dus ook informatie over menstruatie. “In het zesde waren we al met drie of vier meisjes ongesteld, dus ik vond dat wel veel te laat."
We moeten dat een beetje zelf uitvissen.
"Toen ik de eerste keer ongesteld werd, heb ik eigenlijk een bom aan informatie over mij heen gekregen. Daarvoor wist ik er niet zoveel van af. Ik wist wel dat er een moment was waarop een meisje begint te bloeden, maar daar stopte het ook. Het zijn vaak nog grote vraagtekens als je in het lager zit. We moeten dat een beetje zelf uitvissen.”
Spiraaltje
Hannah wil het liefst van al dat haar menstruatie stopt. Ze overweegt om een spiraaltje te laten plaatsen om haar cyclus te onderdrukken. Met een hormoonspiraal heb je nauwelijks nog menstruatie. “Vanaf nu mag ik een spiraaltje nemen, maar ik weet nog niet direct of ik het ook nu zou laten plaatsen omdat ik op de eerste twee dagen na, niet zo heel veel last heb. Ik zou het niet meteen nemen tegen de pijn, maar gewoon zodat ik ze dan niet meer heb.”