Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Het brokkenparcours van Tom Meeuws

wo 17 jan. - 6:04

Tom Meeuws moest de sterke man worden voor de SP.A in Antwerpen, maar zijn parcours naar de stembus in oktober gaat allerminst over rozen.
Tom Meeuws (foto © Belga)

Tom Meeuws is nog maar sinds 8 oktober 2016 voorzitter van de Antwerpse SP.A. Het plan is dan dat hij het bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een links tegengewicht zal bieden voor burgemeester Bart De Wever (N-VA). Maar politiek is Meeuws dan nog een nobel onbekend lichtgewicht. Meeuws moest ook de man worden die intern een eind moest maken aan de politieke verdeeldheid bij de Antwerpse socialisten, na het vertrek van kopman en oud-burgemeester Patrick Janssens.

Maar de socialisten trekken niet alleen naar de kiezer, want kort na zijn aanstelling duiken er geruchten op dat SP.A in Antwerpen met Groen in zee zal gaan. En zo geschiedde: vorig jaar maakten beide partijen bekend dat ze samen naar de kiezer trekken met de lijst Samen. Tom Meeuws krijgt de derde plaats op de linkse lijst, na Groen-kopman Wouter Van Besien en ex-politiecommissaris en “wit konijn” Jinnih Beels.

Brokkenparcours

Tom Meeuws werd 47 jaar geleden geboren in Roeselare, maar woont al jaren in Antwerpen, in de Seefhoek.  In het verleden was Meeuws al op verschillende fronten actief in Antwerpen. Zo werd hij in 2001 onder meer kabinetschef van schepen Chantal Pauwels (Groen), directeur Samen Leven en directeur van De Lijn provincie Antwerpen. Het is die laatste functie die hem nu zuur opbreekt, nadat verschillende kranten gisteren naar buiten hebben gebracht dat Meeuws toentertijd gesjoemeld zou hebben met betalingen.

Maar voor dat naar buiten kwam, had Meeuws al brokken gemaakt, toen Samen de vermeende belangenvermenging van burgemeester Bart De Wever en enkele schepenen had aangeklaagd. Het Integriteitsbureau floot Samen terug. Sterker nog: Meeuws bleek als consultant zelf nauwe banden met projectontwikkelaar Land Invest te hebben onderhouden. Toen die boomerang in zijn gezicht terecht kwam, stapte Meeuws uit het Nederlandse consultancybedrijf, waar hij zelf een Belgische tak van had opgericht.

“Beschadigingsoperatie”

Dat was nog relatief klein bier in vergelijking met de mediastorm waarin Meeuws gisteren terechtkwam. Verschillende kranten brachten details naar buiten over de exit van Meeuws bij De Lijn. Eerder was daarover weinig bekend omdat er een zogenoemde dading was afgesloten. In ruil voor zijn onmiddellijke vertrek en een opzegvergoeding van vijf maanden, zou discretie bewaard blijven. Gisteren kwam echter naar buiten dat Meeuws grote betalingen heeft gedaan zonder daarvoor de nodige toestemming te vragen van de raad van bestuur.

Meeuws ging gisteren niet in op de details die naar buiten waren gekomen en sprak van een beschadigingsoperatie. “Als ik echt zware beroepsfouten had gemaakt, hadden ze mij ontslagen”, wilde hij alleen kwijt.

Descheemaecker: "niet naar de pers gelekt"

SP.A-voorzitter John Crombez wees gisteravond oud-spoorbaas Marc Descheemaecker aan als mogelijke verantwoordelijke voor het lek naar de kranten. Descheemaecker heeft een N-VA-signatuur en is voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, daardoor kan hij volgens Crombez “de enige zijn die dingen in de krant heeft gebracht met de bedoeling om Tom Meeuws te beschadigen."

Marc Descheemaecker ontkende vanmorgen in De Ochtend staalhard dat hij de informatie gelekt heeft naar de pers, en zegt dat hij altijd de discretie heeft bewaard. "Ik heb op geen enkel moment gehad met mensen van Dag Allemaal en Het Laatste Nieuws."

Hij sneerde ook naar John Crombez: "Die man is wanhopig en zit aan de grond".

Ontslag geweigerd

Het lot van Meeuws leek gisteravond bezegeld toen de Gazet van Antwerpen rond 19 uur naar buiten bracht dat Meeuws ontslag zou nemen tijdens een bijeenkomst van het partijbestuur van SP.A Antwerpen om 20 uur.

In “Terzake” op Canvas bevestigde Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien dat Meeuws hem had gezegd dat hij ontslag zou nemen. Maar even later, op dezelfde zender, in “De afspraak”, kon SP.A-voorzitter John Crombez het ontslag van Meeuws nog niet bevestigen. "Toen ik hier binnenkwam, was er nog niets beslist. Tom ging naar het partijbestuur in Antwerpen, dat nu bezig is. Daar zal er beslist worden. Ik zal het nadien wel horen."

En kort na middernacht is gebleken dat Van Besien te stellig was geweest: Meeuws heeft gisteravond inderdaad zijn ontslag aangeboden, maar het Antwerpse SP.A-bestuur heeft dat geweigerd.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet