Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Het gevoel én het besef dat je wel degelijk een verschil kan maken: dat was Belgodyssee voor mij"

zo 15 nov. - 4:33

Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Deze week maken we in 'De Ochtend' kennis met Liam Van Haverbeke en Clara Weerts. Zij bestudeerden de impact van de coronacrisis op de daklozen in Brussel.
Clara Weerts en Liam Van Haverbeke

Volgende halte? Duo 5 van Belgodyssee 2020

Ik zit slaperig in de trein van Kortrijk naar Ingelmunster. Dat is een vaste gewoonte na een doordeweekse schooldag. Ik tokkel op mijn smartphone als één van onze docenten een mailtje stuurt over de Belgodyssee-wedstrijd. Ik ben onmiddellijk wakker en besluit me in te schrijven voor dit avontuur. Enkele weken later volgt de selectiedag, en ik ben erbij. Gelukkig.

Na een lange periode van heen en weer sturen op Whatsapp is het op 2 november eindelijk zover. Ik ontmoet mijn maatje – lees: partner in crime -  voor de komende twee weken: Clara. We hebben onmiddellijk een goede dynamiek. Tijdens het brainstormen schieten er verschillende interessante thema’s door ons hoofd. Onze keuze valt uiteindelijk voor het thema: daklozen in Brussel tijdens de Covid-19 pandemie. We vonden, en vinden, dat dit thema een grote maatschappelijke impact kan hebben. Ons project draagt de titel: ‘De vergetenen van de quarantaine’.

De volgende dagen brengen we door in Brussel. Gewapend met onze microfoon en grondige research trekken we naar de drie organisaties die we hebben gekozen voor onze reportage. Onze eerste halte? De oprichters van een Facebookgroep die dakloze mensen aan eten willen helpen. Dat doen ze met de hulp van vrijwilligers. De groep draagt de naam: #PourEux Bruxelles. Onze volgende stop is Samusocial. Een internationale organisatie die een grote afdeling heeft in Brussel. Zij helpen dakloze mensen op verschillende manieren: van eten geven, onderdak bieden tot psychologische hulp. Onze derde en laatste halte is Doucheflux. Hier kunnen daklozen terecht om een douche te nemen en hun kleren te wassen. Sinds kort brengt de organisatie ook dakloze mensen zo veel mogelijk onder in, de nu leegstaande, hotels.

De harde realiteit, schrijnende beelden, maar ook enorm mooie mensen en intense gesprekken. Het gevoel én het besef dat je wel degelijk een verschil kan maken. Dat was Belgodyssee voor mij de afgelopen twee weken. Ik heb er heel veel boeiende verhalen, wijze levenslessen en een maatje aan de andere kant van de taalgrens aan overgehouden. De volgende keer dat ik slaperig wegzak in de trein, heb ik iets moois om over te dromen.

Liam Van Haverbeke

Wie zijn Liam en Clara? Bekijk de video:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet