Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

“Het meisje zat gehurkt op de grond terwijl ze haar verminkten met een scheermes”

za 10 feb. - 7:55

‘Vranckx’-nomade Leslie Hodge reisde naar Kenia om er Umoja te bezoeken, een dorp waar alleen vrouwen wonen. De vrouwen zijn gevlucht omdat ze mishandeld werden door hun partner of gedwongen werden tot een huwelijk. Leslie was zelfs getuige van een besnijdenis. “Het stonk er naar bloed en bezwete mensen.”
"Land zonder man"

Umoja werd opgericht door een groepje vrouwen van de Samburu-stam die het geweld van de mannen beu waren. “Meisjes moeten trouwen vanaf twaalf jaar”, vertelt Leslie. “De man geeft zijn bezittingen aan de vrouw en in ruil daarvoor wordt de vrouw op haar huwelijksdag besneden. Het meisje wordt dan zijn bezit. Als alles niet naar wens verloopt, is het gebruikelijk dat hij haar kan disciplineren met een stok.”

Waar is dat in hemelsnaam allemaal goed voor? “De besnijdenis wordt gezien als een overgangsritueel”, weet Leslie. “Het is het proces waar een meisje een vrouw wordt.” Het gebruik is sinds 2011 ook officieel strafbaar in Kenia en er staan boetes op tot 5000 euro. Toch gaat het ritueel onverminderd door. Leslie maakte zelf ook een besnijdenis mee.

“We werden ’s ochtends vroeg opgehaald door onze fikser, maar mochten niet weten waar we naartoe gingen”, vertelt Leslie. “Daar kwamen we dan terecht in een klein hutje van vier vierkante meter. Het was er donker en je kon er net rechtstaan. Het meisje van vijftien zat gehurkt op de grond terwijl ze haar verminkten met een scheermes. Het stonk er naar bloed en bezwete mensen.” Wanneer Leslie de mannen dan vroeg waarom ze zoiets deden kreeg ze een macho-reactie. “Ze zeiden dat je tijdens de seks veel langer kan doorgaan met een vrouw die besneden is.”

De vrouwen in Umoja verkozen om hun vreselijk lot te ontvluchten, maar ook voor hen is het niet makkelijk. “Ze overleven door juwelen te verkopen aan toeristen”, zegt Leslie. Ze ontmoette er ook Sam, die werkt voor een opvangcentrum voor meisjes die het slachtoffer werden van de vrouwonvriendelijke tradities van de Samburu. De instelling stuurt de meisjes naar school en helpt hen zoeken naar werk zodat ze later op eigen benen kunnen staan.

De reportage van Leslie Hodge en Marjolijn Prins is vanavond te zien om 20u10 op Canvas.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet