Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Het nektapijt, bestaat dat nog?

do 4 mrt. - 9:00

Het iconische nektapijt. Of de spoiler, de mullet,... Je kent het wel. Komen we dit kapsel nog tegen op straat? In Den Haag kan je er wel nog vinden. Er werd zelfs een boek over geschreven ‘De Matlas’. Een atlas van de mat. De makers van het boek vertellen er meer over in ‘De Wereld Van Sofie’.
© Matlas

Je ziet ze minder en minder, kapsels in de vorm van nektapijten. Tenzij In Den Haag, want blijkbaar is dat de nekmattenhoofdstad van Noord-Europa.

Dat gegeven interesseerde deze 3 mannen wel. Rein Langeveld en Daniel Heikens fotograferen al jaren 'de Haagse mat'. Samen met vormgever Joost Nijhuis ontwierpen ze hun eigen 'Matlas'. Tijdens een interview in 'De Wereld Van Sofie' vertellen ze dat er in de jaren 80 heel veel 'matten' waren. Maar, net zoals elke andere trend, daalde deze ook. Een gedachte die leefde bij de makers. "Stel dat deze trend stopt, dan heeft niemand dit ooit vastgelegd."  

Met hun 'Matlas' willen de makers aantonen dat ‘de Haagse mat’ meer is dan zomaar een kapsel. Ze willen vooral de persoonlijkheid achter de mens met kapsel tonen, en contact leggen. Deze mensen hebben elks een eigen persoonlijkheid en delen toch ook een cultuur. "Ze trekken zich niet veel aan van de gevestigde orde." Je kan ze beschrijven als non-conformisten en dat maakt ze heel bijzonder.

Geografisch gezien zijn de 'matten' duidelijk nog niet verdwenen. De makers hebben dan ook als doel om wereldwijd hun 'Matlas' aan te vullen. Want wie weet, waar komen de nektapijten nog voor?

Luister het gesprek met de makers van 'De Matlas' in 'De Wereld Van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet