Bij Debecker
"Het voelde alsof ik een hartaanval kreeg"
di 26 mrt. - 1:59
Paniekaanvallen zijn iets waar een op vier Vlamingen eens in zijn leven mee te maken krijgt. "Op 15 november 2017 kreeg ik mijn eerste paniekaanval. Het is vreemd dat ik die datum nog weet, maar blijkbaar is het zo dat veel mensen die al last hebben gehad van paniekaanvallen die eerste keer echt onthouden."
Aan het woord Bij Debecker is Jonas Lips, een 20-jarige student uit Brugge. Een halfjaar lang kreeg hij te maken met paniekaanvallen die hem beslopen op onverwachte momenten.
Hartaanval
"Het besluipt je. Je voelt het aankomen, maar kan er op dat moment maar weinig aan doen", vertelt Jonas. "Eén keer was het zo erg, ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Toen zijn we naar de spoeddienst gereden, maar daar werd dus vastgesteld dat ik door stress paniekaanvallen kreeg."
Lat te hoog
Actrice Leen Dendievel kan ervan meespreken. Ook zij kreeg te maken met paniekaanvallen en herkent wat Jonas vertelt. "Ik wou niet uit de ruimte stappen, maar hoopte wel dat ik uit mijn lichaam kon stappen, als een pak dat ik even kon uittrekken 's avonds, alleen maar om te kunnen ademen."
Dendievel schreef er het boek 'Asem' over en ging tijdens het schrijven op zoek naar de oorzaak van haar aanvallen. "De trigger voor mij is een druk leven. Ik leg de lat hoog, wil alles goed doen en zeg op (te) veel dingen 'ja'", zegt ze daarover.
Maar een paniekaanval kan ook perfect behandeld worden. Cognitief gedragstherapeute en psycholoog in UZGent Marianne Hendrickx heeft zich gespecialiseerd in paniek.
"Er is nog zoveel dat we niet weten over paniekaanvallen en over hoe het komt dat mensen die krijgen. Het is een complexe wisselwerking tussen psychologische en biologische factoren. Maar met gedragstherapie of medicatie kan je de angstaanvallen meestal goed onder controle krijgen", aldus Hendrickx.