Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Hoe blijf je gelukkig in tijden van corona?

vr 20 mrt. - 9:04

Vandaag is het internationale dag van het geluk, en dat klinkt een beetje bitterzoet. Dat is nu zeker van belang, want in tijden van corona moeten we ook stilstaan bij hoe we ons voelen. Hoe kan je gelukkig blijven in deze onzekere tijden? We vroegen het aan Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie.
Lieven Annemans

Het is niet evident om in deze tijden een gelukkig bestaan te hebben. Toch is het mogelijk, volgens Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Gent. “We moeten een aantal aspecten durven belichten die ertoe bijdragen dat we inderdaad gelukkig zijn”, vertelt hij in ‘De Ochtend’.

Instabiliteit en financiële stress

Stabiele omstandigheden zorgen ervoor dat we gelukkiger zijn, en die zijn er nu niet. Vooral de financiële stabiliteit ontbreekt. Heel veel mensen zijn technisch werkloos en mensen die al in armoede leefden lopen vandaag nog een groter risico om in sociaal isolement te geraken.

Er zijn al heel wat voorstellen om de financiële onzekerheid tegen te gaan

“De positieve kant is dat heel wat topeconomen zich inzetten om die financiële onzekerheid tegen te gaan”, zegt Annemans. “We zien al heel wat voorstellen om voor een bepaalde tijd geen faillisementen uit te spreken en de werkloosheidsuitkeringen te doen stijgen. Ook het netwerk tegen armoede komt met zeer goede voorstellen om de nutsvoorzieningen van mensen die het moeilijk hebben te betalen en zeker niet af te gaan sluiten”.

“Het beleid zal een belangrijke rol moeten spelen en goed moeten luisteren naar die topeconomen, zodat ze maatregelen nemen om te voorkomen dat die financiële onzekerheid groter zou worden”, gaat hij verder.

Onzekerheid

Naast het financiële aspect speelt ook het feit dat je leeft in onzekerheid. Veel mensen stellen zich vragen zoals hoe lang deze crisis nog zal duren of of ze zelf de ziekte zullen krijgen.

Goed nieuws zorgt voor hoop die de sociale onzekerheid kan tegengaan

“Daar is ook een rol weggelegd voor het beleid. Ze moeten zo goed mogelijk informeren en volgens mij doen ze dat zeer goed”, aldus Annemans. “Bijvoorbeeld door duidelijke cijfers te geven, maar ook goed nieuws mee te delen, zoals de verbetering van de situatie in China of nieuw onderzoek naar geneesmiddelen. Dat zorgt voor hoop de de sociale onzekerheid kan tegengaan”.

Sociaal contact

Bij sommigen neemt de eenzaamheid toe, omdat ze thuis zitten en alleen zijn. Anderen leven te dicht bij elkaar, wat dan ook weer voor conflicten zorgt.

Probeer elke dag iets te doen voor iemand anders. Dat helpt om sterk te staan en anderen sterk te maken

“Bij het financiële aspect en de onzekerheid is er een rol voor het beleid weggelegd, maar aan het sociale kunnen we zelf werken. Bouw veel meer rustmomenten in en leg die smartphone of pc even langs de kant. Probeer creatieve dingen te doen, veel te bewegen, tijd te besteden aan anderen en doe elke dag iets voor iemand anders. Dat helpt om zelf sterk te staan en anderen sterk te maken”.

“Denk ook aan de kwaliteit van de manier waarop we met elkaar omgaan. Mensen zijn soms voor niets boos, of geïrriteerd en gaan voor een kleinigheid in discussie. In zo’n situatie is het belangrijk om aan zelfreflectie te doen. Waarom ben ik boos? Waarom spreek ik iemand tegen? Win ik daar iets bij?”

Beluister het volledige gesprek met Lieven Annemans in De Ochtend:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet